Українці переплачують за закордонний паспорт майже 400 грн


Українці переплачують за закордонний паспорт до 366 грн. Про це свідчать результати дослідження Антимонопольного комітету України, передає кореспондент УНН.

Як пояснив державний уповноважений Комітету Сергій Шершун, сума переплат може складати від 30 грн до 366 грн. При цьому він уточнив, що ці дані Комітет отримав зі скарг громадян.

Як зазначив С.Шершун на прес-конференції, посилаючись на результати дослідження, Державна міграційна служба нав’язувала громадянам не обов’язкові послуги при подачі документів на отримання закордонного паспорту.

“Набір квитанцій, які отримують наші громадяни, входять оплата страхових послуг, підготовка довідки про наявність/відсутність судимості, а також квитанція на оплату консультацій, які надає державне підприємство “Документ”. Однак функції з надання таких платних консультацій проведення медичного страхування подорожуючих та надання на платній основі довідку про наявність/відсутність судимості не належить до повноважень Державної міграційної служби та не є обов’язковим “, - сказав він, додавши, що громадяни не зобов’язані сплачувати за ці послуги.

У Комітеті констатували, що Державна міграційна служба всупереч законодавству передала часину своїх повноважень державному підприємству.

С.Шершун також поінформував, що Комітет надав обов’язкові рекомендації Державній міграційні службі. Зокрема АМКУ зобов’язав відомство провести роз’яснювальну роботу серед працівників щодо недопущення відмови в отриманні паспорта громадянам, які не оплатили квитанції на надання необов’язкових послуг.

Комітет рекомендував Державній міграційні службі у подальшому утриматись від нав’язування громадянам необов’язкових адміністративних послуг.

С.Шершун додав, що міграційна служба зобов’язана проінформувати протягом 30 днів про результати розгляду вказаних рекомендацій.

Джерело: УНН