Українські та румунські вчені перевірять, кому з прикарпатців варто схуднути


Науковці кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського університету спільно з колегами з університету “Штефан чел Маре” (м. Сучава, Румунія) розпочали роботу над реалізацією румунсько-українського транскордонного проєкту “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету”.

З української сторони до проєкту також долучилися і фахівці Івано-Франківського національного медичного університету, пише Бліц-Інфо з посиланням на ОДА.

Метою проєкту є підвищення обізнаності громадян щодо факторів ризику, пов’язаних з надмірною вагою, ожирінням та цукровим діабетом, їх обстеження та консультування.

Координаторами проєкту з української сторони є професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського університету Володимир Лущак, а з румунської – професор, завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини університету “Штефан чел Маре” Mihai Covasa. 

Як зазначають організатори проєкту своїм головним завданням вони вбачають зменшення відсотку населення, хворого на ожиріння та цукровий діабет в Україні та Румунії.   

Українські та румунські науковці й лікарі мають певний досвід у вивченні клінічних проявів ожиріння та діабету, побудові стратегій збалансованого харчування, зниження ваги тіла чи коригування станів, які пов’язані з метаболічними порушеннями.

У рамках реалізації проєкту дорослим та дітям шкільного віку, які мешкають у міста та селах повіту Сучава та Івано-Франківської області, проведуть безкоштовне та безпечне обстеження з дотриманням всіх вимог карантину. Кожен учасник програми, який за результатами скринінгу потрапить у список тих, хто у зоні ризику ожиріння чи цукрового діабету другого типу, отримає консультацію та буде скерований до сімейного лікаря, який надалі вестиме консультування пацієнта.

Також українські та румунські фахівці з біології та медицини проведуть низку тренінгів для сімейних лікарів. Відповідне навчання дасть можливість медпрацівникам первинної ланки допомогти самостійно консультувати своїх пацієнтів щодо можливостей попередження виникнення захворювань, які пов’язані з харчуванням та формувати у населення навички здорового способу життя.

Варто зазначити, що виконання гранту реалізується за підтримки румунсько-української програми отримання та поширення знань про здоров’я і фінансується Європейським фондом регіонального розвитку (90%) та залученими університетами (10%).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!