Уряд зобов`язав місцеву владу та держоргани подавати інформацію "людською" мовою, а не "чиновницькою"


17 листопада Кабінет міністрів схвалив рекомендації для державних та місцевих органів влади щодо викладення інформації у доступних для сприйняття форматах.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

«Сьогодні ми не можемо витрачати час на інформацію, що є складною для сприйняття. Чиновники грішать тим, що надають багато розʼяснень, які ускладнюють сприйняття викладеного матеріалу. Ухвалення такого розпорядження — реальний крок до розуміння змісту головних інформаційних меседжів урядових документів»,  — наголосив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час засідання. 

Рекомендації допоможуть громадянам отримували інформацію від державних органів спрощеною та доступною мовою.

Документ містить понад 30 пунктів, за допомогою яких суб’єкти владних повноважень зможуть адаптувати текстові повідомлення у форматі легкого читання. Згідно з документом, органи влади мають не перевантажувати зміст надмірним обсягом інформації. 

Структура повідомлення має бути простою, логічною, послідовною та однозначною. А речення повинні містити одну ідею. Важлива інформація варто розміщувати на початку документа, виділяючи жирним шрифтом або рамкою. Слід уникати абревіатур, професійної лексики та  скорочень, а також розміщення тексту на зображеннях або шрифтів із засічками. Складними для сприйняття будуть і наявність кількох посилань в одному рядку. Процес читання полегшить контраст між текстом і його тлом. 

Водночас прийняття розпорядження спрямоване на реалізацію положень Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!