В Івано-Франківську навчали писанкарства


З давніх часів перед Великоднем українські господині малювали писанки. Їх ставили до святкового кошика, прикрашали великодній стіл. Дівчата дарували писанки хлопцям, а ті між собою хвалилися – чия краща. Чи писанка, чи то дівчина.

В різних регіонах писанки різнилися між собою кольорами та орнаментом. Зокрема, особливістю київської писанки є поєднання червоного та зеленого кольорів. А також орнамент – сосонка та зелена травичка.

Подільська писанка вирізняється застосуванням космічної та фантастичної символіки. Зокрема, знаку вертуна, який схожий на англійську літеру S.

Однією із найдосконаліших та найдовершеніших є гуцульська писанка. Для її написання використовувалися два-три кольори, а також геометричний орнамент.

Покутська писанка об’єднала традиції гуцульщини й поділля. А от кольори застосовували червоний, вишневий та чорний.

Кольори, якими малювали писанки теж мають певну символіку. Зокрема червоний – це добро, радість життя, а для молодих – надія на щасливий шлюб. Жовтий символізує небесне світило, радість. Зелений – це пробудження природи. Блакитний – небо, повітря. Бурий та коричневий – землю, життєдайність. А от чорний – це колір ночі, який містив щось незвідане та загадкове.

Писанку можна намалювати й вдома. Про це все іванофранківцям розповідали під час уроку писанкарства. Як пояснює керівник гуртка «Квітчання» МЦДЮТ Марія Федущак, слід взяти куряче яйце, бажано «домашнє», адже шкарлупа у ньому міцніша. Дуже легенько ножом пробити маленьку дірочку. Медичним шприцом впустити туди повітря. Вміст яйця швидко витече, після чого в той самий шприц налити води й промити шкарлупу всередині.

Далі писачком та розтопленим воском намалювати малюнок чи елементи орнаменту. Коли нанесення воску закінчено, яйце слід опустити в оцет. Аж після того його можна фарбувати.

«Для надання кольору застосовують харчові барвники зі столовою ложкою оцту. Без нього фарба не візьметься, - наголошує Марія Федущак. - А віск зняти можна, тримаючи яйце на відстані приблизно 1 сантиметр від полум’я свічки. А потім легесенько протерти його серветкою».

Проте слід пам’ятати, що малювати писанки слід лише в доброму гуморі, з відчуттям спокою та внутрішньої гармонії. До того ж, не можна сміятися під час роботи. І обов’язково розпочати з молитви.