«Вечірній Івано-Франківськ» вдвадцяте зібрав кращих скороходів країни


15-16 жовтня в обласному центрі вже вдвадцяте відбулися змагання зі спортивної ходьби під назвою Кубок «Вечірній Івано-Франківськ», в який вже традиційно було «вмонтовано» низку інших стартів. Зокрема, вже традиційно відбувся чемпіонат України з ходьби на 50 кілометрів. Вперше нагороди на цій складній дистанції виборювали жінки.

«В Івано-Франківську змагання завжди проходять на високому рівні, — поділився своїми враженнями старший тренер збірної України з видів витривалості Юрій Андрущенко. — Навіть попри те, що настрій трішки зіпсувала погода – через зливу початок суботніх стартів довелося відтермінувати на одну годину», пише Західний кур'єр

Дуже цікавою була боротьба на основній дистанції змагань – 50 км у чоловіків, адже переможець здобував путівку на Кубок Європи, який в травні наступного року відбудеться в Чехії. До позначки в 30 км попереду йшли два представники Київщини – Андрій Гречковський та Мар’ян Закальницький (останній, зауважимо, наш земляк, родом з Калуша). Але потім Гречковський пішов у відрив і переміг з досить високим результатом – 3 години 53 хвилини і 4 секунди.

Відставання Закальницького від переможця склало у підсумку 3 хвилини і 26 секунд. З гросмейстерських 4 годин вдалося «вийти» ще двом молодим атлетам, які наразі пробивають собі дорогу в еліту – Валерію Літанюку з Івано-Франківська (3:58.33) та волинянину Дмитру Собчуку (3:58.49). 

Літанюк своїм результатом здивував навіть фахівців. 22-річний спортсмен виконав норматив майстра спорту міжнародного класу, чого нашим легкоатлетам вже давненько не вдавалося. До того ж вперше за останній час ми зійшли на п’єдестал серед дорослих, — зауважує голова обласної легкоатлетичної федерації Віталій Матешко, котрий 20 літ тому й заснував Кубок «Вечірній Івано-Франківськ». 

Загалом ювілейні змагання були перевіркою сил для другого ешелону, оскільки провідні скороходи країни взяли паузу після виступу на Олімпіаді. І як з’ясувалося, у складі збірної є молодь, здатна у майбутньому замінити основних «бійців».

В Івано-Франківську вперше в Україні були проведені перегони на дистанції 50 км серед жінок. Наразі спробувати свої сили на цій дистанції вирішили лише дві спортсменки (на фото). Однак, як вважає Юрій Андрущенко, головне – покласти початок, а там й інші підтягнуться. В травні цього року в Римі на командному чемпіонаті світу зі спортивної ходьби ця дистанція була представлена в «тестовому» режимі. Їх переможниця, американська спортсменка, фінішувала приблизно з тим самим часом, що й сумчанка Ксенія Радько на франківській трасі (4:39.09), продемонструвавши при цьому якісну техніку. 

Загалом учасниками ювілейного «Вечірнього Івано-Франківська», що проходив в Івано-Франківську змагалися 160 спортсменів різних вікових категорій на дистанціях – від 2 км до 50 км.