Верховина потрапила до переліку місць, куди варто поїхати, від журналу Vogue


Цього літа нам випав чудовий шанс опанувати локальний туризм і дізнатися більше про країну, у якій живемо.

Кордони більшості європейських країн ще закриті, а подорожувати Україною (з дотриманням всіх норм) можливо. Редакція українського Vogue ділиться улюбленими місцями для відпочинку, від Херсонської області до Закарпаття, пише Бліц-Інфо з посиланням на Vogue.ua.

Верховина, Івано-Франківська область

Розповідає Дарина Слободяник, редакторка відділу культури:

Я виросла в Одесі, тому (чи всупереч?) найбільше на світі люблю гори й вважаю, що немає нічого гармонійнішого для людського ока, ніж спостерігати небокрай, порізаний горами. У Карпати й Закарпаття їжджу 3—4 рази на рік: катаюся на велосипедах і лижах, здіймаюся в гори з рюкзаком (рекомендую Стримбу — не дуже складно й дуже гарно), відвідую родичів, багато сплю і збираю ягоди. Є одне місце, куди готова повертатися завжди — це Верховина в Івано-Франківській області. Я дізналася про це селище давно, коли вперше подивилася фільм Параджанова «Тіні забутих предків». Його знімали саме у Верховинському районі, у селі Криворівня, і гуцули, яких ми бачимо в кадрі, — це люди, які на початку 1960-х жили в цих місцях. У Верховині сьогодні є будинок-музей Параджанова, де режисер жив під час знімання, і це, звісно, must have для відвідування (можна побачити гуцульські кептарі — жилетки з овечої шкури, у яких знімалися актори, вдихнути запорошений запах і уявити собі, як майже 60 років тому геніальний Параджанов роздавав вказівки акторам на майданчику).

Дарина Слободяник у Верховині

Відстань від Києва до Верховини 600 км, але google-карти відразу попередять вас, що їхати приблизно 10 годин. Ми із чоловіком зазвичай робимо зупинку поблизу Івано-Франківська: ночуємо в готелі в одному з прилеглих сіл, уранці п’ємо каву в Івано-Франківську, а потім виїжджаємо в гори, тому що 120 кілометрів від Івано-Франківська до Верховини вам доведеться їхати щонайменше години дві, дорога непроста (якщо тільки у вас не джип або позашляховик). У самій Верховині є різні варіанти розміщення: якось ми жили у великому готелі в самому центрі селища; іншого разу винайняли житло в місцевих, і я абсолютно точно рекомендую другий варіант, тому що в цьому разі на сніданок вам подадуть чудові деруни або млинці з домашнім чорничним варенням.

Верховина (фото Дарина Слободяник)

Верховина — колоритне, самобутнє селище з багатою історією й динамічним життям сьогодні, тому нудьгувати ви точно не будете. Ось вам план на кілька днів: рафтинг гірським Черемошем, похід на гору Піп Іван, де стоїть колоритна покинута обсерваторія Білий слон і похід на Писаний Камінь. Останній пункт — обов’язковий, з нього й почніть вивчення регіону: це скелі заввишки з триповерховий будинок на горі. Висота — приблизно 1100 м над рівнем моря.

Дорогою на Писаний Камінь (фото Юрій Яцкулич)

Можна доїхати на машині до Буковецького перевалу, потім кілька годин пройти пішки вгору або дістатися на уазику фактично до самого Писаного Каменя. Є легенда, що це давнє язичницьке місце й колись тут жили велетні. Уже в наш час сюди за натхненням любили приїжджати великі письменники — Іван Франко, Леся Українка. Я рекомендую поїхати й просто подихати, погуляти й насолодитися виглядом на гори. Справжнісіньке місце сили в таких рідних, знайомих Карпатах. І хочу застерегти: Параджанов не випадково вибрав для знімання фільму саме Верховину й Криворівню — це містичні місця. Такі сни, як тут, мені ніде не снилися.

Писаний Камінь (фото Юрій Яцкулич)

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!