Від раку ротової порожнини та ЛОР-органів за минулий рік в Івано-Франківську померло 120 осіб


Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА разом з Івано-Франківським Національним медичним університетом та Обласним клінічним онкологічним диспансером організували науково-практичну конференцію на тему: Актуальні питання діагностики та лікування хворих із злоякісними пухлинами порожнини рота та ЛОР-органів.

Як повідомляють кореспондентів «Бліц-Інфо»  злоякісні пухлини порожнини рота, глотки та гортані, посідають вагоме місце в структурі онкологічних захворювань населення. Лише за останні 10 років в Івано-Франківській області зареєстровано 544 випадки раку ротової порожнини, 549 випадків раку глотки та 677 випадків раку гортані. Причому відсоток захворюваності у чоловіків вищий ніж у жінок.  

Пік захворюваності при всіх локалізаціях  припадає на вікову групу населення 50-59 років.

Актуальність проблеми раку ротової порожнини та ЛОР-органів пов’язана з високою смертністю, внаслідок невчасної діагностики. У 2012 році в області померли від раку цих локалізацій 120 осіб. Смертність до року з моменту встановлення діагнозу при раку ротової порожнини становить 32,8 %, раку глотки-48,6% та раку гортані – 17,7%.

В організації діагностики злоякісних пухлин ротової порожнини та ЛОР-органів є ряд важливих проблем, від вирішення яких залежить успіх лікування та зниження смертності хворих.

Серед найголовніших проблем фахівці визначають -  незадовільний стан ранньої та вчасної діагностики, відсутність повноцінних онкопрофілактичних оглядів населення, недостатній рівень санітарно-просвітної роботи з питань профілактики та вчасної діагностики злоякісних пухлин.

У ході  конференції фахівцями в галузі медицини було запропоновано такі варіанти діагностики та попередження захворюваності на рак.

Зокрема:  при всіх центральних районних та міських поліклініках встановити контроль за проведенням онкопрофілактичних оглядів, головні лікарі вирішуватимуть питання з  відкриттям стоматологічних кабінетів  профілактичного огляду.

Також пропонується  залучати ЗМІ  для підвищення онкологічної грамотності населення з питань профілактики,  та забезпечити достатній рівень інформативності медичної грамотності області з питань онкологічної допомоги, шляхом організації та проведення симпозіумів, науково-практичних конференцій та семінарів. 

Крім того, з метою повноцінної реабілітації лікованих хворих підготувати спеціалістів з питань протезування хворих із злоякісними пухлинами щелепно-лицевої ділянки та ЛОР-органів.