Відійшла у вічність почесна членкиня Союзу українок Марта Малкош


Сьогодні, 6 липня, стало відомо про смерть почесної членкині Союзу українок 94-річної Марти Малкош.

Про це в мережі повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

"Повідомлення про смерть - завжди сумна звістка. Сьогодні зранку стало відомо про те, що відійшла у вічність ще одна Людина з великої літери Марта Малкош... нехай спочиває в мирі... Почесна членкиня Союзу українок все своє життя була сповнена сил та життєвої енергії. Ні час, ні випробування не були здатні зламати дух та національні ідеали цієї жінки! І вона надихає тисячі патріотів України",- йдеться в повідомленні.

Довідково: Марта Малкош народились 24 квітня 1926 року у селі Дора (зараз Яремче). Марта Малкош народилась у багатодітній сім’ї священика, пише ВЕЖА.

Багатодітна сім’я о. Михайла Ганушевського, пароха с. Угорники,  була дуже патріотичною. Пані Марта у юному віці разом з батьками була депортована в Хабаровський край, де їй вдалося заробляти собі на життя шиючи одяг. Повернувшись у рідний край, разом з чоловіком, ветераном Дивізії «Галичина» Володимиром Малкошем стала активною учасницею національного відродження, торуючи шлях України до незалежності.

«Вдома нас було дев’ятеро дітей: чотири доньки та п’ятеро хлоп’ят. Коли я підросла, ходила до школи в Угорниках, а пізніше ми із сестрою перейшли до школи сестер Василіянок у Станиславові. Ми мали бричку і коня, так і їздили до міста. Старші ходили до гімназії. Батьки нас виховували у релігійному та патріотичному дусі. Наші батьки були дуже добрими, вони ніколи нас не ображали, були лагідними. Всіх нас навчали любити один одного, любити Бога та Україну. Виховували дітей патріотами своєї Батьківщини. Мій батько був великим патріотом, був церковним і громадським діячем. Тато опікувався «Пластом». Мої старші брати також були пластунами",- розповідала Марта Малкош.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!