Відкриття муралу «Янгол-Охоронець Франківська»


30 серпня, п’ятниця, 13:00 на подвір’ї Ліцею № 1 Івано-Франківської міської ради відбудеться відкриття муралу «Янгол-Охоронець Франківська».

Проєкт реалізовано за кошти меценатів фестивалю Христового міста «Вгору серця».

«Мурал «Янгол-Охоронець Франківська»

Під час війни дорослі та діти стикаються з багатьма проблемами — страхами, апатією, постійним стресом, відчаєм, втратою рідних та знайомих, бажанням дистанціюватися від реальності війни, байдужістю, як наслідком постійної напруги, потрапляють під постійний та успішний вплив пропаганди ворога.
Мурал покликаний створити атмосферу радості своїми яскравими кольорами та сюжетом, додати надії та впевненості, стати символом цього часу, заспокоїти. Вплив може бути різним, залежно від емоційного стану глядача, але матиме позитивний ефект.

Нікіта Тітов: «Янгол-Охоронець Івано-Франківська — це Янгол із крилами у вигляді будівлі Катедри, який може стати впізнаваним символом, важливим для багатьох франківчан, особливо парафіян УГКЦ. Меч, як символ готовності боротися зі злом, може закликати до боротьби, але відчути цей заклик можуть тільки дуже серйозно налаштовані на неї люди. Люди більш пасивні можуть перекласти відповідальність у площину містичного мислення, на образ Янгола-Охоронця, який захистить дітей під час занять. Поясненню цього символу та його значення можна присвячувати шкільні уроки.»

Ярема Стецик: «Стати на Шлях Святих — стати у військо для порятунку життя людей —  довелось і нашим франківським близьким, рідним, друзям, сусідам, однокласникам… Всі—  наші, і ми — з ними.  Нікіта зробив сильний франківський малюнок. Хотілось його «підсвітити». Дякую йому за це! І всім причетним. Кожен шеврон, який ми домальовуємо, це як додаткове ангельське крило до нашого Янгола-Охоронця Франківська. Дуже найдорожчі крила. Шеврони-крила зображенні з бригад військових з ліцею №1. Дякую!»

Валерій Твердохліб: «Ідея патріотичних муралів не є новою. У нашому місті є достатньо творів на цю тему, але якісних, мистецьких і глибоких рішень, не так багато. Братись за такі монументальні об’єкти є надзвичайно відповідальним рішенням. Для всіх авторів є великою честю торкатися і малювати ці Святі Шеврони, які омиті кров’ю і потом наших Героїв- захисників! Зображення Янгола стало центром композиції. Цей твір відомого українського художника-волонтера Нікіти Тітова за своїми художніми ознаками увібрав в себе всю ту духовну силу, яка нам сьогодні дуже потрібна для перемоги! Історично він був намальований в дуже трагічні для Франківська і країни дні, в ніч коли ми посмертно вшановували наших Героїв.
Мурал  несе в собі складну патріотичну та виховну функцію, хоча, як може здатися на перший погляд, створений доволі простими стильовими та художніми прийомами. Наше важливе завдання як старшого покоління — формувати в дітей та молоді якісний сучасний естетичний і мистецький смак, який дозволить їм піти в життя сильними, грамотними та культурними особистостями. Візуальні символи цієї композиції будуть цьому сприяти.
Цей мурал — це розмови «Про Любов!!!», яку започаткував  Ярема Стецик у своїх  діалогах з громадою Франківська у музейних просторах «Врятуймо скарби разом!» цього року.  Наші стосунки в часі війни дуже важливі для Перемоги.
Сподіваємось, що наш мурал буде відкривати у глядачів нові розуміння для сприйняття національних та мистецьких цінностей!
СЛАВА УКРАЇНІ! ПЕРЕМОЖЕМО РАЗОМ!»

Малюнок «Янгол-Охоронець Франківська» був створений відомим українським художником-волонтером Нікітою Тітовим спеціально до благодійного волонтерського  аукціону графічних творів Нікіти, який проводився в рамках виставкового арт-проєкту «БОГ МІЖ НАМИ! ПЕРЕМОЖЕМО РАЗОМ!». Захід відбувався 20 грудня 2022 року у виставкових залах Івано-Франківського краєзнавчого музею завдяки волонтерам ГО «Громадська ініціатива Галичини».

На муралі зображені шеврони бригад, у яких служили випускники Ліцею №1, хто загинули на війні. 

Також зображені шеврони тих бригад, де зараз служать випускники та працівники з Ліцею №1. Шеврони будуть додаватися поступово, у міру отримання нової інформації про цих людей.
Перелік шевронів на муралі: 

78 окремий десантно-штурмовий полк

102-га окрема бригада територіальної оборони імені полковника Дмитра Вітовського

10-та окрема гірсько-штурмова бригада «Едельвейс»

Добровольче формування «Хартія» 127-ї окремої бригади територіальної оборони

95-та окрема десантно-штурмова Поліська бригада

4-й батальйон оперативного призначення НГУ «Крук»

Донецький прикордонний загін ДПСУ

114-та бригада тактичної авіації

80-та окрема десантно-штурмова Галицька бригада

82-й окремий батальйон управління 8*7 ЗСУ

194-та понтонно-мостова бригада ДССТ



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!