«Він може померти, але я врятую його за 21 тисячу». Як ворожки наживаються на родичах загиблих військових


«Радую вас: він живий. Але важко поранений, лежить у якомусь підвалі безпорадний. На нього потрібно “поставити захист”, щоб не загинув. Часу в нього залишилося мало», — попереджає телефоном Марія.

Я знайшов її через Google. На своєму сайті жінка пише, що займається магією вже понад 10 років. Таро, виливання воску, магічний шар — усе класично. Своє обличчя вона не показує, пише Громадське.

Хоч Марія й пропонує поставити одне запитання безоплатно, з мене за передбачення про військового просить 700 грн. Окрім грошей, треба надіслати його фото, імʼя та дату народження. А далі зачекати, щоб вона розклала карти.

Телефонний дзвінок. Спершу хороша новина від Марії: військовий живий. Одразу ж погана звістка: чоловік ледь притомний, поранений. Жінка переконує: часу обмаль, йому терміново треба «поставити захист». Вона готова зробити це через відеозвʼязок, якщо до неї далеко добиратись.

«Зроблю “захист” своїми силами. Вам потрібно буде підготуватися: сполоснутись, перехреститись, прочитати молитву, яку я дам. Я все поясню. І коли буду працювати, він вийде з вами на звʼязок, подзвонить. Ця праця коштує 44 500 грн, але для військових знижка — 21 500», — додає Марія.

Вона пропонує якнайшвидше призначити наступну зустріч та перерахувати їй гроші. Але ж де взяти таку суму? 

«Я робила розклад, ви їх знайдете. У вас відкрита сторона для допомоги», — заспокоює Марія.

Фото, яке я їй надіслав, справді належить військовому. Він загинув торік. Дані про «ясновидицю» передаю поліції.

Є люди, які у відчаї хапаються бодай за крихту надії. І завжди знайдуться ті, хто спробує нажитися на чужому горі. У Facebook-групах, де родичі шукають зниклих безвісти на війні, теж подекуди з’являються ясновидці й пропонують свої послуги.

Схожа історія трапилась у грудні з мешканкою Дніпропетровщини. Її син зник безвісти під час боїв. Жінка довго його шукала, писала про це у соцмережах. Зрештою отримала страшну звістку: воїн загинув, тіло розпізнали. Бійця поховали у закритій труні. Матір продовжувала вірити, що син живий. Згодом жінці зателефонували. Невідомі дали номер ворожки, яка, начебто, може допомогти у його пошуках. Жінка надсилала гроші на обряди, поки не віддала понад 230 тисяч гривень. А тоді зрозуміла, що її ошукали. Цю справу досі розслідують правоохоронці.

До слова, в Україні діяльність ворожок, хіромантів та астрологів не криміналізована. Ба більше, навіть офіційно визнана, є у класифікаторі професій. Ворожки можуть відкрити ФОП і сплачувати за свою діяльність податки.

«Скажи, чи є він у твоєму царстві?»

Та не всі шукають клієнтів в інтернеті. «За допомогою магії вкажу на місце загибелі воїна», — зазначено в оголошенні на одній із зупинок у Києві. А далі традиційно: зняття порчі, усунення конкурентів. І номери телефонів, які можна відірвати.

Через Getcontact дивлюсь, як хтось підписував для себе цей номер. «На*балово Гадалка» — звучить красномовно, тому й телефоную. За легендою, шукаю безвісти зниклого. Мені швидко відповіли й навіть запропонували «послуги» безоплатно. Мовляв, з родин військових гроші не беруть.

Веста, так представилась жінка, запропонувала прийти, коли стемніє. З собою взяти видруковані фото. І попередила, щоб я підготувався: замість душі людини може з'явитися демон. 

Перепитую, чи потрібні докази, що зниклий безвісти — справді військовий. «А я сама у нього запитаю», — чую у відповідь.

На зустріч із Вестою йдемо з колегою Майєю, нібито моєю тіткою. Начебто, шукаємо мого брата. Під під’їздом нас зустрічає старша білява жінка. На ній — домашній червоний халат, підперезаний поясом. Поки підіймаємось, вона пробує прилаштувати кота. Але ми відмовляємось.

На кухні Вести — стійкий запах старих меблів та колись приготованих страв. Вікна заклеєні скотчем від російських ракет. Ікон немає. У серванті поміж посудом затиснута дивна статуетка.

По лівий бік від столу облаштоване таке собі покуття: дерев’яний ідол з метр у висоту, у нього людське обличчя з бородою та паща тварини. Це схоже на статую Велеса.

Майя сідає за стіл, накритий чорною тканиною. Мені ж Веста вказує присісти трохи далі. Вона готує два однакові набори: на білі тарілки ставить булки, склянки з молоком,  чашки з медом. Одну тарілку залишає біля Велеса, іншу — на столі. 

Ми принесли фото загиблого бійця, про якого знаємо, де і як він загинув, і який уже давно похований. Веста кладе знімок біля себе, дістає дошку віджі, розгортає папку з молитвами. Декілька разів «звертається» до Морени, богині потойбіччя: «Скажи, чи є він у твоєму світі? Поможи нам». 

Далі Веста вказує на букви на дошці віджі та розтягує слова: «В-і-н є т-у-т. Він є тут», натякаючи, що через неї говорить дух.

Антуражу вистачило, але на жодну інформацію, яка хоча б трохи відповідала правді, Веста не спромоглася. Про бійця говорила так, наче його тіло ще лежить на полі бою. І додала, що військового застрелили у спину. Це все не правда. За її словами, загиблі часто «переказували» їй, що їхні смерті стались через умисні дії командирів. Після цього ми задумались, чи Веста не є російською агенткою? Бо гроші прямо не вимагала, запевняла, що з родичами військових працює безплатно, але от наративи, які просуває, — чистісіньке ІПСО.

Скільки грошей беруть ворожки?

За одно я звернувся й до зірок у цій сфері — екстрасенса Олени Курилової та відьми Ярослави Федорової. Перша за розклад карт на питання, чи живий боєць, попросила дві  тисячі грн. Друга повідомила, що робить це безоплатно, але треба стати у чергу, бо «таких запитів багато»

Курилова двічі нагадувала про себе, щоб я надіслав гроші, після чого б вона «почала роботу». До речі, рахунок — ФОП її чоловіка. Відповідаю: Федорова запропонувала безоплатно, а у мене немає грошей, тож я звернувся до неї.

Та екстрасенс почала переконувати не йти до конкурентки-відьми, бо, мовляв, її розклад буде неправдивий. І додає: «Ви шукаєте там, де дешевше, але безоплатний сир, як ви знаєте…»

Звернулися ми й до інших учасників шоу «Битва екстрасенсів». Хаял Алекперов, Жанна Шулакова та Маґдалина Мочіовські відмовились «шукати» зниклих безвісти військових.

Ще одну ворожку ми знайшли у мережі на форумі, обряди — лиття воску у воду. За пошук зниклого безвісти вона попросила тисячу гривень, якщо онлайн, і три тисячі, якщо прийти до неї.

«Гадання на бійців — це лише приманка»

Наталія Яковлева була продюсеркою 16 сезону «Битви екстрасенсів». Тепер же вона стоїть по іншу сторону барикад й має свій проєкт «Бритва екстрасенсів», де викриває учасників шоу та різних езотериків.

«Психіка не витримала того трешу, який відбувався на проєкті. Стала по іншу сторону барикад, щойно зрозуміла, хто такі люди, які називають себе екстрасенсами. Бо до того вірила у них. Контракт не дозволяв розповідати про залаштунки, та зараз його термін вичерпаний — і я можу говорити», — зазначила Яковлева.

За словами продюсерки, у межах свого проєкту вона відправила таємних агентів майже до всіх популярних екстрасенсів із шоу, щоб перевірити, як працює цей «магічний сервіс».

«Якщо коротко, то всі абсолютно екстрасенси заробляють на запитах, що стосується війни. Навіть якщо говорять, що це безоплатно. Потім починається викачування коштів через маніпуляції, що ніби на родині якесь прокляття тощо. Тобто гадання на бійців — це лише приманка, щоб людина прийшла до екстрасенса. А далі починається стандартна схема», — пояснює жінка.

І додає: якщо ж говорити про тих, хто не бере запити про військових, то там трохи інша історія. Ті віщуни просто бояться за ці теми, тому що вони гострі. Є ризик, що незадоволені клієнти розкажуть про помилки екстрасенса публічно. Але вони при цьому залюбки гадають на все інше.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!