Вища освіта у Польщі: переваги та особливості


З кожним роком навчання в Польщі стає дедалі популярнішим серед українців. Європейська країна розташована по сусідству до дому, місцева мова дуже схожа на рідну, а корінні поляки з добротою ставляться до іноземців.

Вища освіта в Польщі – це можливість здобути диплом європейського зразка, який буде визнаний у всіх країнах світу. Куди б не поїхав його власник, він скрізь зможе знайти роботу за фахом.

Ключові особливості навчання у польських ВНЗ

Іноземним абітурієнтам насамперед слід розуміти, що на навчання доведеться витрачати багато часу. Тут не вітаються прогули та небажання вчитися, але цінується прагнення розвитку та самореалізації. За пропуск занять ніхто Вас не відрахує, але освоїти пропущену тему доведеться самостійно. Якщо студент не складе іспит з першого разу, йому потрібно буде пройти курс з цієї дисципліни і лише потім перездати його.

У польських університетах немає корупції, тож не намагайтесь вирішити питання за допомогою грошей. А ось за кожне пропущене заняття потрібно буде офіційно заплатити.

Вища освіта в Польщі для українців доступна абсолютно у всіх ВНЗ, адже іноземці мають такі ж права, як і корінні поляки. Безкоштовно можуть навчатися власники карти поляка, посвідки на проживання або люди зі статусом біженця. Якщо Ви не належите до жодної з категорій, спробуйте свої сили в одній із стипендіальних програм.

Навчання в Польщі для українців

Існують думки, що ВНЗ Польщі не дають достатнього рівня знань, але це лише міфи. Власники європейських дипломів швидко знаходять собі роботу, бо є кваліфікованими фахівцями з багажем знань.

Система освіти у Польщі

Із важливих особливостей насамперед слід зазначити правила вступу до польських університетів. Літня вступна кампанія триває весь рік, тобто з жовтня по серпень, а зимова - з січня по лютий. За цей період часу всі бажаючі абітурієнти можуть подати документи та бути зараховані до одного з навчальних закладів країни.

Студенти здобувають вищу освіту у два етапи:

бакалаврат (від 3 до 3,5 років);

магістратура (від 1,5 до 2 років).

Для деяких напрямів передбачена однорівнева система, тобто неподільна магістратура. Протягом 5 – 6 років навчаються студенти за спеціальностями «Право», «Лікарська справа» та «Психологія».

Для здобуття другої вищої освіти в Польщі необхідно надати диплом магістра або бакалавра. Якщо спеціальність кардинально відрізнятиметься від напрямку в дипломі, студент складатиме додаткові іспити.

Найкращі університети Польщі

Прийнято вважати, що найпрестижнішими ВНЗ Польщі є державні, а конкретніше:

Ягеллонський університет у Кракові;

Варшавський національний університет;

Вроцлавський університет;

Варшавська політехніка.

Випускники цих навчальних закладів дуже цінуються на ринку праці не лише у Польщі, а й за її межами. Найталановитіші беруть участь у програмах обміну студентами, що дозволяє пройти практику та закінчити навчання у Канаді, Франції чи Німеччини.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!