Володимир Чорноус: кумівство, корупцію та «дахування» слід викорінювати з самого початку


На Прикарпатті вже понад два місяця не можуть погодити кандидата на посаду головного очільника міліції.

Як відомо, Міністерство Внутрішніх Справ, незважаючи на проведений конкурс, знову ж таки призначило на посаду Сергія Піддубного. Натомість, проти його призначення виступають громадські активісти. Мовляв, Піддубний не з нашої області та й взагалі, не викликає довіри. І пропонують, на їхню думку, більш вдалі кандидатури. Ситуація зайшла в глухий кут, адже жодна з сторін не бажає іти на компроміс.

Кореспондент «Бліц-Інфо» поцікавився у прикарпатських політологів, політиків та активістів, яке їхнє бачення вирішення цього тривалого конфлікту.

Як зазначає в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» депутат Івано-Франківської міської ради Володимир Чорноус, його дуже турбує ситуація, яка нині склалася з обласним УМВС.

Адже будь-яка невизначеність із керівництвом місцевих силових структур, на думку Володимира Ярославовича, прямо впливає на стан злочинності на Івано-Франківщині. А відсутність легітимного безпосереднього начальника УМВС дезорганізує весь особовий склад органів внутрішніх справ і мимоволі грає на руку різномастим злочинним елементам.

«Як на мене, всі керівники територіальних підрозділів правоохоронних і контролюючих структур мають призначатися центральною владою за погодженням з керівництвом міста чи області, однак виключно із немісцевих кадрів, - наголошує юрист. - Інакше нам довіку не викорінити такі ганебні явища, як кумівство, корупцію та «дахування». Якщо на такі посади призначати «своїх», завтра ж до їхніх кабінетів вишикуються довші, як до мавзолею Леніна, черги родичів, сусідів і однокласників. Якщо громада міста має претензії саме до особи Піддубного і реально прагне компромісу та покращення криміногенної ситуації, хай запропонує очільнику МВС внести іншу кандидатуру, але теж однозначно «варяга».

Володимир Чорноус зауважує, що всім давно відомо, куди веде дорога, вимощена благими намірами.

«Я менш за все схильний вважати, що противники Піддубного переслідують якісь «шкурні» інтереси, вимагаючи призначення «свого» кандидата, - коментує депутат. - Можливо, й дійсно є обґрунтованими побоювання громади щодо збереження різноманітних протиправних міліцейських «схем», про які не говорить зараз хіба що лінивий. Однак будь-яке безвладдя, а надто в правоохоронній сфері, мимоволі надає ширший простір для різних провокацій, які очікуються в нашому краї найближчими днями, а також стає додатковим козирем для кремлівської пропагандистської машини. Власне тому я щиро сподіваюсь, що патріотизм і здоровий глузд обох сторін протистояння посприяють якнайшвидшому порозумінню».

На думку Володимира Ярославовича, слід забезпечити реальний громадський контроль за діяльністю МВС, а також прокуратури та СБУ.