Від розпачу до надії: історія військового Руслана, якому у Франківську відновили обличчя після поранення


Військовослужбовець з Дніпра Руслан, завдяки участі у міжнародній місії Face the Future, зміг повернути своє обличчя, яке було до важкого поранення.

Протягом тижня пластичні хірурги з США та Канади в Івано-Франківську проводили операції з відновлення зовнішності військових і цивільних, які постраждали внаслідок воєнних дій. Серед них й військовослужбовець з Дніпра Руслан. Чоловік отримав важке поранення у боях на Донеччині та вже довгий час лікується. Разом з ним через усі випробування проходить і його дружина Тетяна.

Оскільки після операції на щелепі захиснику ще важко говорити, історію їх боротьби кореспондентці Бліц-Інфо розповіла Тетяна.

До війни чоловік працював у друкарні в Дніпрі. У 2023 році його мобілізували до лав 93 бригади. Через пів року, 21 грудня, він отримав важке поранення біля села Богданівка на Донеччині.

«Там були локальні бої по посадках. Ми штурмова рота і наше завдання відсунути, вибити росіян з посадки, щоб наші підійшли далі. Але там була відкрита місцевість лише маленькі кущики. Під час того бою був сильний мінометний і артилерійський обстріл, плюс стрілкова зброя, все вибухало… А далі отямився в лікарні»,- пригадує Руслан.

Дружина додає, що у чоловіка була мінно-вибухова травма. Спочатку його евакуювали до стабілізаційного пункту, потім перевезли в Дружківку, а звідти вже без свідомості у лікарню Мечнікова. Тетяна каже, що це був найстрашніший час, адже не було жодної інформації де він і що з ним.

«Жодного звʼязку не було, ніхто не сказав куди його повезли. Я дуже вдячна його побратиму Володі, який лише сказав, що будете шукати його у Дніпрі. Я обдзвонювала всі лікарні, а мені казали, що такого немає… Пощастило, що в одного з хлопців, які вже відвоювали і мають важкі поранення, були контакти волонтерів, які й допомогли знайти чоловіка. Він на той час був у комі»,- пригадує ті страшні дні дружина. 

Тетяна додає, що у чоловіка була дуже складна травма, під язиком у нього була просто дірка, кістки не було, зуби повилітали, лікарі діставали уламки. Медик, який проводив операцію і стабілізував стан Руслана, порадив їхати на лікування до Франківська.

 «Ми в січні сюди потрапили, чоловіка одразу прооперували. Важка була операція, йому зʼєднували уламки верхньої щелепи і нижньої. У нього стоїть дві пластини. Потім лікарі запропонували нам взяти участь у місії. Кажуть: «ми подамо ваші документи, можливо вам пощастить взяти участь у місії», - ділиться жінка. 

У квітні вже прийшов виклик, що Руслан пройшов відбір і йому зроблять операцію. Тоді й провели перше оперативне втручання під час якого зачистили кістку і встановили пластину.

«Оперував нас доктор Тері Тейлор. Знаєте, у кожної людини є свій досвід спілкування з лікарями, але нам дуже пощастило. В чоловіка поранення було настільки обширне, що кістка з обох сторін була відкрита. Тобто слизової оболонки не було і кістка гнила. Військові лікарі в Дніпрі лише робили якісь записи, але нічого не помогли, хоча я думаю, що нам мали запропонувати попередню операцію, щоб почистити рану. У нього був дуже важкий остеомієліт і я просто спостерігала, як чоловік гниє живцем. Якби не франківські лікарі і не лікарі з місії, то мій чоловік міг би і померти наскільки все було складно»,- вважає дружина воїна. 

Зараз Руслан пройшов вже другу операцію, яка тривала понад 4 години. Зараз набряк ще не зійшов, але захисник каже, що почувається добре. Своєю чергою пані Тетяна зізнається, що тепер знову впізнає свого коханого і рахує дні коли вони зможуть разом повернутися додому до дітей.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!