Як маленька франківка, яка мріє бути акторкою, підкорює Польщу


Софія Стельмах - десятирічна українка з Івано-Франківська, яка вже чотири роки разом з мамою живе у Варшаві.

Скромна, але впевнена у собі дівчинка одразу справляє враження самостійної дитинки з великими мріями, пише Польща Сьогодні.

Допоки мама – Христина Стельмах – замовляє чай та какао, ми спілкуємось на звичайні для мігрантів теми. Світла та сонячна дівчинка мріє стати актрисою, ходить в театральний гурток, захоплюється танцями, добре вчиться і завдяки підтримці мами постійно бере участь у кастингах. Про непростий шлях юної акторки і про невичерпне дитяче прагнення досягти бажаного говоримо з Софією Стельмах.

ПС: своє бажання стати акторкою ти почала реалізовувати тут, у Польщі?

Софія Стельмах: так, але до цього у рідному Івано-Франківську я брала участь у фотосесіях для магазину дитячого одягу. Мені подобалось, я можу продовжувати займатись цією справою, але все ж таки мрію стати актрисою. Одного разу мама у Facebook побачила оголошення про кастинг, я не побоялась і ми подали заявку. Так була перша спроба, потім наступна, наступна…десь вигравала, а десь ні.

ПС: у яких кастингах перемогла?

Софія Стельмах: у деяких масовках, у проекті Biedronka i czarny Kot, Ben 10 Wyzwanie.

ПС: як ти бачиш розвиток своєї акторської професії, про що мрієш, чого хочеш досягти?

Софія Стельмах: я хочу створити свій бренд дитячого одягу, хочу стати знаменитою акторкою. І коли я такою стану, то буду допомагати маленьким діткам-сиротам здійснювати їх мрії.

ПС: хто твоя улюблена акторка?

Софія Стельмах: такої немає (сміється)
Але все ж таки, як з’ясовуємо завдяки мамі, є – це головна героїня фільму «Свати», внучка Женя. Ще з юного дитинства Софія мріяла потрапити у цей серіал і тому постійно просила маму взнавати про можливі кастинги до фільму.

ПС: чи ділишся своїми успіхами з друзями та однокласниками?

Софія Стельмах: ні, я не розповідаю їм про такі речі. Тримаю це для себе, але у мене в класі є друг – він з Білорусії, але народився вже тут – у Польщі. Ві також займається акторством, ось з ним я і ділюсь, і раджусь. Ми навіть виграли разом один кастинг.

ПС: я ніколи не була на кастингах, не уявляю як це і що це. Розкажи, будь ласка, як все відбувається.

Софія Стельмах: це зовсім не складно, треба прийти у визначене місце на відповідний час. Приходиш, заповнюєш анкету з дуже простими питаннями – ім’я, прізвище, вік, зріст, а потім просто чекаєш коли тебе покличуть. Коли запросять до кімнати, то потрібно стати перед камерою, представитись, повернутись у різні боки, посміхнутись і все – ти вільний! Якщо перемагаєш, тоді вже дзвонять до мами і додатково повідомляють про час проведення зйомок, примірок чи фотосесій.

ПС: не втомлюєшся постійно брати участь у таких відборах?

Софія Стельмах: ні, самі кастинги мене не втомлюють, але дуже важким є чекання своєї черги. Величина черги залежить від суми гонорару – чим більше платять – тим більше людей на кастингу. У нас були такі випадки, коли у черзі було 600 дітей, ми простояли у черзі понад 6 годин. І не виграли…

Мама Христина додає, що ці проби наче лотерея. Насправді, за її словами, шлях до акторства не є простим, як це може видаватись на перший погляд. Софія свідома цього, але не боїться і впевнено йде веред на зустріч своїй мрії. Окрім свого невичерпного натхнення, щирого бажання удосконалюватись та розвивати свій талант, дівчинка має неймовірну підтримку – люблячу, турботливу та надійну маму.