Як не стати жертвою телефонних шахраїв


Дотримуватись кількох порад, щоб вберегти свої заощадження та не стати жертвою винахідливих ошуканців, які кожного разу придумують нові схеми шахрайств.

Як правило, шахраї телефонують громадянам або надсилають смс-повідомлення із текстом наступного змісту: «ви виграли автомобіль, щоб його отримати потрібно через послуги терміналу переказати кошти на рахунок, який вам вказано в повідомленні», шахраї надіються на те, що ви сплатите відсоток від суми нібито виграшного автомобіля.

Також зловмисники телефонують чи надсилають повідомлення від різних операторів зв’язку в нічний час, тому до таких спілкувань з незнайомими особами з прихованих номерів необхідно ставитись з пересторогою.

Бувають випадки коли зловмисники представляються правоохоронцями та повідомляють співрозмовникам інформацію про біду, що сталася з їх рідними і вимагають сплатити певну суму коштів. У таких випадках не поспішайте беззастережно вірити у ці історії, натомість, запитайте точне прізвище, ім’я, по-батькові того, хто телефонує, його посаду, звання та підрозділ, у якому він працює, або ж попросіть передати трубку вашому родичу. Одразу після дзвінка незнайомця спробуйте зв’язатись з рідними, щоб з’ясувати, що насправді відбувається і де зараз вони перебувають.

Запам’ятайте, про будь-які протиправні чи підозрілі дії сторонніх осіб стосовно Вас, ваших знайомих чи родичів слід обов’язково повідомити до найближчого відділення міліції, або ж зателефонувати «102».