Як підтримати економіку країни під час кризи


Президент України закликав підприємства та бізнесменів за можливості відновлювати свою роботу.

Цей заклик має велике практичне значення. Адже саме діючі бізнеси - джерело податків, зарплат і необхідних для населення товарів. 

Українська економіка отримала суттєві втрати під час війни. Задача кожного українця - підтримати її таким чином, щоб ці втрати не поглиблювалися. Шкоду для економіки спричиняють не лише обстріли та руйнування. На ній також важко відображається зупинка більшості бізнесів. Українці не ходять до кафе, забули про манікюр, букети або ігрові автомати. Згадавши про те, що радувало нас до війни - ми можемо підтримати Україну. 

Продовжуйте працювати - вклад кожного в економіку

Зрозуміло, у зонах боїв підприємства працювати не можуть. Багато людей втратили робочі місця, а підприємці - справу всього свого життя.

Це справжня трагедія. Проте варто пам'ятати: цим людям не стане легше, якщо всі інші підприємства зупиняться. 

У жодного не виникає питань, чи мають працювати хлібокомбінати, продуктові крамниці та комунальні служби. Проте багато українських бізнесів пропонують товари та послуги, які не входять до першої черги необхідності. Звичайно, у споживачів зараз менше грошей на те, без чого можна прожити. Проте не варто зупиняти бізнес лише тому, що квітковий кіоск чи перукарня зараз не є найнеобхіднішим.

Кожен бізнес - не лише заробіток для його власника. Продовжуючи роботу, бізнес підтримує своїх співробітників. Ці зарплати можуть бути критичними у кризовий час. А виходячи на роботу, кожен українець допомагає Україні втримати економіку. 

Як підтримує економіку споживач

Важливо не лише самому виробляти товари чи надавати послуги. Так само необхідно, щоб кожен українець залишався споживачем. 

Під час війни здається - старе життя потрібно залишити позаду. Навіть ті люди, які перебувають в тилу - відчувають провину за бажання випити кави у кафе або оновити гель-лак на нігтях. Адже це такі дрібнички у порівнянні з потребами людей, які ховаються у підвалах від обстрілів.

Така позиція є неправильною і з психологічної, і з економічної точки зору. Психологи радять продовжувати звичне життя, наскільки можливо. Навіть якщо людина все покинула і була змушена виїхати до іншого регіону України - на новому місці варто повернутися хоча б до деяких своїх звичок. Знайомі справи та приємні дрібнички дозволять психіці довше витримувати навантаження і не зірватися. 

Ще корисніше така поведінка з точки зору економіки. Адже саме обіг грошей тримає економіку країни на плаву. Коли людина придбає товари та оплачує послуги - саме її гроші дозволяють виробникам продовжувати працю, платити зарплати іншим людям та виплачувати податки до бюджету. 

Очевидно, що в часи війни фінансова спроможність українців значно знижується. Проте, за можливості, варто підтримати гривнею ті бізнеси, які нас радували до початку бойових дій. Ось як кожен може зробити внесок в українську економіку у ці важкі часи:

Випити кави з тістечком у кав'ярні на розі.

Замовити суші чи піцу.

Сходити до майстра манікюру та перукаря за звичним розкладом.

Здійснити покупки, заплановані ще до початку війни.

Продовжити підписку на українські онлайн-сервіси.

Придбати дрібнички, які радують - навіть якщо здається, що в часи війни це недоречно.

Зіграти в онлайн казино за посиланням, як зазвичай. 

Адже кожна гривня, оплачена бізнесові в Україні - зарплати його співробітників та податки до державного бюджету. Ми підтримуємо не лише себе, але і тих людей, які надають нам ці послуги.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!