Як зустріти весну без авітамінозу: Прості поради


Прихід весни для багатьох людей супроводжується виникненням авітамінозу. Захворювання проявляється по-різному. Все залежить від того, дефіцит якого вітаміну виникає в організмі.

При дефіциті вітаміну А погіршується зір, стає ламким волосся і нігті, з'являється лупа. Якщо ж турбують стомлюваність і безсоння, погіршується апетит, то організм страждає від нестачі вітамінів В1 і В9. Виразки в роті і тріщини на губах свідчать про брак вітаміну В6. Нестача вітамінів Е і D не відразу проявляється. Основними симптомами є зниження ваги, підвищення пітливості. Дуже важко самостійно виявити дефіцит вітамінів РР, К і В15. У разі їх нестачі страждають нирки, печінка, порушується обмін речовин і знижується рівень холестерину.

Прагнучи впоратися з авітамінозом, люди починають інтенсивно приймати полівітаміни в таблетках. У цьому випадку виникає ризик перенасичення організму речовинами, нестачі в яких немає. Тому більш ефективним методом боротьби з весняним авітамінозом є правильне і збалансоване харчування.

Для поповнення запасів вітаміну С рекомендується вживати більше овочів і фруктів, причому тільки в свіжому вигляді. Термічна обробка руйнує вітамін С. У разі крайньої необхідності можна приймати хвойну настойку, бо вона дуже багата на вітамін С.

Вітаміни А, С, D і В у великій кількості містяться в свіжій цибулі і часнику. Ці вітаміни також у достатку є у свіжій і квашеній капусті.

Зняттю весняної депресії сприяє буряк. У ньому містяться вітаміни В9, В5, В1, РР, Е, А і С. Дуже багато вітамінів (В1, С, В6, В2, Е, РР і К) містить морква. А за змістом каротину моркві майже немає рівних. Цей овоч запобігає анемії, сприяє поліпшенню зору і омолоджує шкіру.

У період загострення симптомів авітамінозу віддайте перевагу яблукам і цитрусовим. Не забувайте про ягоди — малину, червону і чорну смородину, аґрус, вишню і полуницю. При заморожуванні вони не втрачають корисних речовин.

Для підтримки ослабленого організму вживайте фундук, волоський, кедровий горіх, насіння гарбуза і соняшника.

Зважте на те, що вітамін D міститься в ікрі, рибі, жовтку і яловичій печінки. Вітаміном В12 багате м'ясо птиці і морської риби.

Аптечними вітамінами також не варто нехтувати. Але краще попередньо проконсультуватися з лікарем. Можливо, що «ненатуральні» вітаміни можуть завдати більше шкоди, ніж принести користі, якщо споживані з їжею корисні речовини повністю забезпечують організм.

Спеціалісти радять щодня виконувати прості фізичні вправи або близько години гуляти на свіжому повітрі. Додатково можна відвідувати тренажерний зал, лазню або сауну. Головне не перенавантажити свій організм та зважати на стан здоров’я та наявні протипоказання.

Якщо ж у вас обмаль вільного часу, то принаймні на роботі працюйте з відкритою кватиркою та кожну годину протягом 10 хвилин провітрюйте приміщення. Це не лише допоможе відволіктися від справ, але й наситить мозок киснем, який впливає на його роботу.

Прагнучи якнайшвидше розпрощатися з зимою подбайте і про психологічну рівновагу та внутрішню гармонію. Фахівці радять додати до повсякдення більше яскравих кольорів, зважитися на зміну іміджу,а в останні дні зими влаштувати генеральне прибирання.

Ці маленькі ритуали мають надвелике значення для нашого мозку, який за, свідченням нейропсихологів, починає сприймати зміни як початок нового етапу вжитті. Тож спробувавши для себе щось нове, чекайте невдовзі змін на краще та приємних «несподіванок».

Слідкуйте за щоденним раціоном, більше часу проводите на свіжому повітрі, пийте більше рідини. І тоді авітаміноз пройде стороною, а весна принесе радість і гарний настрій.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!