Яка "хіміотерапія" потрібна Україні?


В рамках круглого столу «Реанімаційний Пакет Реформ», котрий нині відбувався в Івано-Франківську, ініціатори заходу виокремили ряд заходів.

За словами координаторів, вони необхідні для країни як «хіміотерапія». 

«Незважаючи на зовнішню загрозу війни країні потрібні реформи, - розповідає співкоординатор «Реанімаційного Пакету Реформ» Ганна Гепко. – Адже країна нині в переддефолтному стані. За 22 роки незалежності політики та президенти довели країну до крайньої межі».

Корупція, на думку Ганни Гепко, це рак країни. Це стосується як високопосадовців, так і чиновників на місцях. Щоб якось зменшити це стихійне явище активісти розробляють пакет реформ та законів. Приміром, закон «Про прозорість державних закупівель» допоможе зробити закупівлі на рівні держави та областей відкритішими. Адже, як стверджує активісти, минулого року таким чином «відмили» 50 млрд. гривень.

Ще один необхідний захід – це доступ до реєстрів нерухомого майна. Нині активісти прагнуть, щоб за прикладом Німеччини, де всі знають про двохкімнатну квартиру Ангели Меркель і за які кошти вона була придбана, люди знали матеріальний стан чиновників.

Нині ж найболючішим питанням залишається реформування судової системи. Без неї, як наголошує співкоординатор, всі решта заходів будуть марними, адже врешті-решт будь-яку суперечку вирішуватиме суд. Тому, якщо він буде корумпованим – діла не буде.

"Боротьба за справедливий суд – надскладна", - зазначає Ганна Гепко.

2014 рік, як вважають активісти, буде одним із найскладніших для України.

«Якщо ж ми «вигребемо» зі всього нині - то 2015 рік стане можливістю встати з колін і стати на європейський шлях розвитку", - зауважує жінка.