Яремче відзначило день міста гуцульським карнавалом


Яремче відзначило перший день міста у складі територіальної громади, яку створили рік тому. За словами міського голови Андрія Мироняка, зараз в громаді проживає 13,5 тисяч людей.

Святкування тривали два дні – 24 та 25 липня. Особливістю свята став другий гуцульський карнавал, пише Суспільне Карпати.

За словами міського голови Яремча Андрія Мироняка, через пандемію минулого року святкувань не було, тож цьогоріч вирішили веселитися два дні. 24 липня в межах святкування провели різні майстер-класи: з бісероплетіння, кулінарні, з гри на дримбі та трембіти. Також для охочих були безкоштовні екскурсії. 25 липня розважали присутніх показом етноодягу та гуцульським карнавалом.

Андрій Мироняк каже, що цей день міста має свою особливість: "Хороша концертна програма. Багато задіяно культурних, фольклорних ансамблів. І місцевих, і приїжджих з різних областей. Це дає смак".

Гуцульський карнавал — це святкова хода центральною вулицею міста. До участі в ній долучилися творчі колективи, а також працівники різних закладів та установ. Серед них — Яремчанський ліцей № 2. Заклад зробив гуцульську "весільну платформу". До дійства готувалися два тижні. За словами вчительки християнської етики Наталії Попівняк, залучили близько сотні осіб.

"Попереду – молода, молодий, весільні гості, староста. А ми веземо придане – і собаку, і курку-квочку з яйцями, і козу, і навіть дитинку. Так що нашим молодятам має бути дуже весело і гарно житися", — пояснює вчителька.

Участь у заході взяв і колектив Карпатського національного природного парку. Під час карнавалу, за словами заступника директора установи Олександра Киселюка, презентували нові авто, які отримали для охорони своїх територій, та напрями своєї діяльності.

"Ми відобразили спочатку людей, які працюють в парку, і національний одяг. Друга платформа – це є культура, це є музики. Третя платформа – це те, як ми оберігаємо і вирощуємо різні саджанці. Четверта – все ж таки ми оберігаємо для того, щоб людина могла відпочити, могла бути туристом. І п’ята платформа – це представник міфічний, який може є у нас, може був колись і на сьогоднішній день він є. Так що ми постаралися представити ті всі аспекти, якими займається Карпатський парк", — розповідає заступник директора Карпатського національного природного парку Олександр Киселюк.

Учать у карнавалі взяли шість платформ, які організували установи, оздоровчі та навчальні заклади. За словами членкині оргкомітету Анастасії Мокій, до 21-ї тривало голосування, за результатами якого визначили найкращу платформу. Переможець отримав грошовий приз.

Закінчилося святкування концертом артистів та дискотекою. Загалом, за словами Андрія Мироняка, на святкування витратили близько восьмиста тисяч гривень: 350 — із міського бюджету, ще 450 тисяч надали спонсори.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!