За пів року прикарпатські громади закупили дронів на 180 мільйонів


Планова сума видатків на підтримку ЗСУ з місцевих бюджетів 62 територіальних громад Прикарпаття зросла до понад 930 млн. грн.

Із запланованих коштів, муніципалітети Прикарпаття у першому півріччі витратили близько 550 млн. грн., з яких понад 180 млн. грн. на закупівлю дронів. Про це повідомив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, експерт з бюджетних питань Юрій Стефанчук.

«Сьогодні суспільство очікує від усіх рівнів влади правильних і відповідальних рішень, оскільки всі усвідомлюють вагу тієї роботи, яку виконують наші військові, і яку ціну вони за це платять. Беззаперечний пріоритет сьогодні – це допомога Збройним Силам України, забезпечення їхніх потреб, лікування та реабілітація військових, а також підтримка родин героїв. Відверто кажучи, щодня керівники територіальних громад, працівники місцевих органів влади та депутати місцевих рад стикаються з численними запитами на допомогу – як від військових, так і від мешканців, які потребують підтримки. Це стає дедалі складнішим завданням через об'єктивні причини: дефіцит кадрових ресурсів та зменшення фінансів у місцевих бюджетах. Попри ці виклики, місцеве самоврядування активно співпрацює з військовим командуванням та військовою адміністрацією, а у разі необхідності громади беруть на себе додаткову відповідальність, розподіляючи між собою важливі повноваження: від забезпечення військових медичними послугами до спрямування комунальних працівників та техніки на фортифікаційні роботи», - каже Стефанчук.

На думку Стефанчука, громади Прикарпаття залишаються системними у допомозі ЗСУ, навіть попри втрату близько 3 млрд. грн. надходжень через вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів у Державний бюджет.

«За даними моніторингової ініціативи «Спільними зусиллями: громади Прикарпаття об’єднані для підтримки ЗСУ», що реалізується Івано-Франківським регіональним відділенням АМУ спільно з ГО «Соціоцентр», станом на 31 липня 2024 року планова сума видатків на підтримку ЗСУ з місцевих бюджетів 62 територіальних громад зросла до понад 930 млн. грн. (10,2 відсотка від загального обсягу власних надходжень), що на 125 млн. грн. більше, ніж на початку 2024 року. Із запланованих коштів муніципалітети Прикарпаття вже витратили близько 550 млн. грн., з яких понад 180 млн. грн. на закупівлю дронів. Загальний відсоток виконання плану закупівель дронів становить 66,7 (плановий обсяг закупівель дронів на 2024 рік становить 270,1 млн. грн.). Звертаємо увагу, що відсоток загального виконання плану становить 58,7 з врахуванням видатків на соціальну допомогу військовим, ветеранам та їх сім’ям, а також сім’ям полеглих», - наголошує експерт. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!