Закарпатські гіди натякнули, що водять забороненим для туристів маршрутом на Прикарпатті. У заповіднику відреагували


Закарпатські гіди з "Пригоди Мандрівника" прямо натякнули, що організовують подорожі на гору Довбушанка - закритої для туристів частини Ґорґанів.

Так, 28 серпня на facebook-сторінці ГО "Пригоди Мандрівників" з'явився допис, де натякнули про можливість піднятися на Довбушанку.

"А, хто бажає на Довбушанку – це 1754-метрова вершина Українських Карпат, що розташована в Горганському гірському масиві на однойменному хребті в межах заповідника «Горгани». Підніжжя гори покрито хвойними (в основному ялиновими) лісами. На вершині ж поширені важкопрохідні чагарники із сосни гірської - жерепу, та характерні для даної місцевості кам’яні розсипи, вкриті жовтуватими лишайниками. Гора Довбушанка є досить популярнім об’єктом гірського туризму, при чому як взимку, так і літом, з тією лише різницею, що якщо її підкоряти в теплу пору року – то це захоплююча і досить легка мандрівка, а от із настанням холодів вершина робиться однією з найскладніших для сходження із усіх інших в Карпатах", - йдеться у дописі.

 

На це відреагували у природному заповіднику "Горгани", де назвали повідомлення "Пригоди Мандрівника" провокацією, а мандрівників закликали бути свідомими та берегти незаймані куточки Карпат.

"Друзі, вкотре акцентуємо Вашу увагу на тому, що мандруючи горами заздалегідь плануйте свій маршрут та перевіряйте надійність і достовірність інформації, не поширюйте та не ведіться на провокації! На ФБ сторінці туристично-інформаційного центру «Пригоди мандрівника» було викладено пост-провокацію щодо популяризації «об’єкту гірського туризму» – гори Довбушанка. Дані матеріали розкривають природний заповідник «Горгани», як туристичний осередок з вільним доступом, що значною мірою може призвести до знищення флори та фауни, які занесені до Червоної Книги України та роками оберігаються на даній території", - зазначають у заповіднику.

 

Довбушанка (Добошанка, Довбошанка) — гірська вершина в Українських Карпатах, у масиві Ґорґани. Розташована у південно-західній частині Надвірнянського району Івано-Франківської області, на однойменному хребті Довбушанка. Висота гори — 1754 м. Вершина витягнута з північного заходу на південний схід. Північно-східні схили круті, південно-західні — більш пологі. Поширені кам'яні осипища і важкопрохідні чагарники — криволісся. При підніжжі гори — хвойні ліси (переважно ялина). На вершині — сосна гірська, різнотрав'я та лишайники. Гора входить на складу однойменного хребта, який розташований у межах природного заповідника «Ґорґани» тому, згідно з українським законодавством, відвідування її у туристичних цілях заборонене.

Зазначимо, що ГО "Пригоди Мандрівника" зареєстроване в Ужгороді. Серед засновників вказані Тетяна Волошин, Наталія Ганич та Оксана Ісевич.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!