Заразніший, перебігає довше, лікується важче: Що відомо про випадки нового штаму COVID-19 на Прикарпатті


За словами тутешніх лікарів, вони вже не перший місяць спостерігають, що COVID-19 перебігає не так, як на початку епідемії.

Новий мутований штам коронавірусної хвороби COVID-19, про який вперше повідомили у Великій Британії і який вже поширився низкою країн, вже в Україні. Про британську мутацію на Прикарпатті заявив у четвер, 4 березня, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Основна її відмінність од досі відомого різновиду - новий штам заразніший, хвороба йде довше.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Так званий "британський" штам на Прикарпатті знайшли у двох хворих, зразки яких досліджували у столичному Інституті епідеміології. Це - пацієнти обласної інфекційної лікарні.

За словами тутешніх лікарів, вони вже не перший місяць спостерігають, що COVID-19 перебігає не так, як на початку епідемії. Він став більш заразним і саме з цим медики пов'язують таке стрімке збільшення кількості хворих у регіоні.

"Наростає відсоток людей, які мають антитіла, захист від цього віруса. Він хоче змінюватись. Зміна цього вірусу повязана зі швидкістю розповсюдження серед людей, а не з наростанням високої смертності", - розповіла доцентка кафедри Івано-Франківського національного медичного університету Оксана Кондрин.

Але відрізняється й клінічна картина. Медики кажуть, що хворі помолодшали. Якщо раніше вік ризику був 80+, то зараз тяжкий COVID-19 часто у 30-40-річних. Серйозно хворіти почали навіть маленькі діти. У цій же інфекційній лікарні зараз 2 таких пацієнти. Це взагалі особливість мутованого штаму - недуга протікає довше, лікується важче. 

"Ми бачимо, що велика частина хворих мають домішки крові у харкотинні. Раніше це не так часто було. Навесні ми вважали, що якщо до 14 дня не розвинулася пневмонія, то захворювання буде більш-менш сприятливим. Зараз бачимо, що пневмонія буквально розгоряється десь з 10-14-го дня", - каже Оксана Кондрин. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!