Заступник голови облради Олександр Левицький: Щоб мати 10% від видобутку сланцевого газу потрібно змінювати бюджетний кодекс


До Івано-Франківської обласної ради поступила для узгодження нова редакція проекту угоди між державою Україна, компанією “Шеврон Юкрейн Б.В.” та ТзОВ “Надра Олеська” про розподіл вуглеводнів, які будуть видобувати у межах ділянки Олеська.

Наш кореспондент поцікавився в заступника голови Івано-Франківської облради Олександра Левицького, чи дійсно новий текст угоди вже є на руках у депутатів і чи розпочалась робота над вивченням, повідомляє ДК.

“Це не нова угода. Це, згідно із супровідним листом, доопрацьований текст угоди. Від Міністерства. Зараз текст розміщений на сайті облради. Вчора я підписав листа за дорученням голови обласної ради про інформування голів фракцій, комісій, членів робочої групи про те, що проект дійшов. Знову угода має великий обсяг, – каже о. Левицький. – Наразі триває опрацювання в робочому порядку. Йде робота над проектом. Вивчаємо, що враховано, а що не враховано”.

За словами депутата, усі розмови навколо того, щоб 10% усього газу, що буде видобутий на території Прикарпаття залишався в області є безпідставними, адже вони поки незаконні.

“Можу сказати лише одне — ті всі заяви про 10% і про те що вони вже є на папері і включені у проект угоди — це все не відповідає дійсності, тому що у поясненнях від Міністерства сказано, що виділення 10% для області не передбачені бюджетним кодексом. Щоб їх можна було реально отримати і ними громада області змогла скористатися необхідно вносити зміни до бюджетного кодексу”, – говорить Олександр Левицький.

Депутат переконаний, що в Івано-Франківській області не існує тих, хто проти видобутку газу.

Нема таких хто проти забезпечення енергетичної безпеки, проти того, щоб ми мали більше власного паливного ресурсу. Не стоїть питання і в облраді так. Ми не розглядаємо питання погодження непогодження видобутку сланцевого газу. Ми розглядаємо питання погодження проекту угоди про розподіл продукції. Що від цього матиме громада, які ризики і небезпеки нас чекають — це і те питання над яким працюють депутати Івано-Франківської обласної ради”, – наголосив заступник голови облради.