Земля в руках "криміналу": Коли 3 гектари лісу в Рибному повернуть державі?


Ігор Халаменда, відомий на прізвисько Бура наприкінці 2000-х він захопив 3 гектари державного лісу в селі Рибне Тисменицького району.

Інтереси держави в цій справі захищає перший заступник прокурора Івано-Франківської області. Він звернувся з позовом до Тисменицького районного суду про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою біля села Рибного, яка належить ДП «Івано-Франківське лісове господарство», пише Фіртка.

Справу розглянули 11 лютого 2020 року. Суддя Марія Хоминець прийняла рішення зобов'язати демонтувати огорожу і надати лісгоспу доступ до державного лісу.

Ігор Халаменда завжди мав теплі стосунки з Тисменицьким районним судом. Він неодноразово фігурував відповідачем у справах за позовами прокуратури та був на лавах підсудних. Але йому завжди допомагали кримінальні зв’язки, брудні гроші та членство у Партії регіонів.

Голова Тисменицького районного суду Руслан Струтинський свого часу навіть поплатився за рішення на користь Халаменди. Тоді у 2015 році на дії судді звернули увагу в Генеральній прокуратурі. А Вища рада правосуддя встановила склад дисциплінарного проступку. Бо «нововиявлені факти», на основі яких прийняв рішення суддя, насправді, були уже досліджені судом. А саме рішення судді Струтинського було скасоване в Апеляційному суді за скаргою першого заступника прокурора області.

Суддя Марія Хоминець теж мала досвід правосуддя, який став «подарунком» для Бури. У 2012 році вона виносила вирок у справі про смертельне ДТП з вини Халаменди. Тоді Бура на броньованому джипі «Мерседес» (Кубік) вилетів на швидкісне шосе і протаранив легкове авто, втік з місця аварії і переховувався вдома. Очевидці в один голос стверджували: Халаменда був «під чимось». Але в результаті судового розгляду, суддя Марія Хоминець винесла рішення, яке дало Халаменді змогу уникнути реального покарання і він вийшов на волю.

Так було раніше. Але тепер Ігор Халаменда зобов’язаний виконати рішення суду і повернути захоплену землю ДП «Івано-Франківське лісове господарство». Перший заступник прокурора Івано-Франківської області роками відстоює цю позицію. В захисті державних інтересів допомагає й постійна увага з боку ЗМІ та громадських активістів, які впродовж останніх років є присутні на судових засіданнях та контролюють хід справи.

Проте рішення судді Марії Хоминець від 11 лютого так і не набрало законної сили. Халаменда з командою юристів продовжують затягувати виконання рішення суду, а три гектари землі лісового фонду досі обгороджені височезним парканом. Адвокат Людмила Борис подала апеляційну скаргу, відкрите апеляційне провадження.

Івано-Франківський апеляційний суд призначив справу до розгляду на понеділок, 25 травня 2020 року.

Судова практика показує, що усі юридичні маніпуляції Халаменди зупинялися саме в апеляційній інстанції. 

Непохитність позиції першого заступника прокурора Івано-Франківської області лише додає шансів, що інтереси держави таки будуть захищені. А землі лісового фонду уже скоро повернуть з рук кримінального елемента Бури у законне користування ДП «Івано-Франківське лісове господарство».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!