Знати і не хворіти: лікарка-інфекціоністка відповіла на поширені питання про COVID-19


Пандемія COVID-19 – це не тільки постійне збільшення кількості хворих, заповненість лікарень, обмеження та нові правила. Це ще й страх, постійні переживання за власне здоров’я, відсутність можливості планувати та бути переконаним, що найближчим часом карантин завершиться. Попри руйнівну дію вірусу на організм, він ще й неабияк впливає на психіку. Люди з кожним днем піддаються впливу нової інформації про недугу, фейкам та недієвим методам профілактики.

Лікарка-інфекціоністка Олена Івасишин відповіла на поширені запитання про COVID-19 та прокоментувала міфи про цю недугу. Про можливу профілактику коронавірусу, маски, антитіла та кисневе голодування – читайте у інтерв'ю ВЕЖІ.

Цибуля, часник, малина – не тільки профілактика грипу, а й коронавірусу

 

В народі існує думка, що деякі природні засоби є профілактичними. Зокрема, це й малина, цибуля, часник. Справді, вони мають ряд вітамінів, чинять легкий імуномодулюючий та антисептичний ефект. Крім того, це ще й певний психологічний чинник – ефект “плацебо” – тобто людина щиро вірить, що вони справді вбережуть від хвороби. Втім, вони не зможуть повноцінно вберегти, адже не мають прямої дії на ці віруси.  

 

Скажу відверто, якби народними засобами можна було уникнути зараження, то зараз не було б такого приросту захворюваності.

 

Найкраща профілактика від коронавірусу – тримати дистанцію, адже він не розповсюджується на велику відстань, користуватися масками (навіть у громадських місцях де є скупчення людей), та не забувати про миття рук. І зараз це відомо всім: від малого до великого.

 

До речі, якщо від коронавірусу ми не маємо надійних профілактичних засобів, то від грипу ми можемо себе вберегти (зокрема від його важкого перебігу та ускладнень) шляхом вакцинації!

 

Багаторазову маску можна використовувати тривалий час

 

Зараз багато людей користується багаторазовими масками – це зручно та економічно вигідно. Це дуже важливо в наш нелегкий час. Якщо маска зроблена відповідно до стандартів (трьох шарова, з відповідної тканини й т.д) – тривалість її використання така ж, як і звичайної одноразової (2-3 години). Надалі варто змінити її, тож завжди потрібно мати з собою запасну маску в окремому чистому пакеті.

 

Після використання маску потрібно замочити у хлорному розчині, попрати та попрасувати”.

 

 

Антитіла можуть з’явитись через деякий час після перенесеної хвороби

 

Насправді кожен організм індивідуальний. Антитіла виробляються через певний період часу, тому рекомендовано робити тест Ig M через 5-7 днів від появи клінічних проявів хвороби, Ig A – через 10 днів, Ig G – через 14 днів. В таких випадках результати будуть точними”.

 

Вірус боїться зниження температури, тож взимку буде менше хворих

 

Лікарі кажуть, що холодна та спекотна погода не впливають на розповсюдження вірусу. Він живе в організмі людини, а там температура стабільна.

 

В осінньо-зимовий період завжди прослідковувався приріст захворюваності на ГРВІ та грип. Це зумовлено не тільки похолоданням, а й через скупчення людей у закритих приміщеннях. Як буде цього року – покаже час, тому що це залежить особисто від кожного. Ситуація залежить і від того, чи людина вийде навіть з легкими ознаками ГРВІ на роботу, в магазин, до друзів і т.д. Один може легко перенести хворобу на ногах, а іншому може так не пощастити”.

 

 

 

 

Чи можна захворіти на ковід, а після одужання відразу на грип (і навпаки)?

 

Так, звісно! Хоч симптоми хвороби схожі – це два зовсім різні віруси!

 

 

 

Антибіотики дієві при COVID-19?

 

Особисто я противниця призначання антибіотиків без потреби, а особливо коли людина без медичної освіти для профілактики самостійно собі їх “виписує”. Пізніше лікарю важче підібрати цій людині антибіотик, коли він буде справді необхідний. Існує поняття “антибіотикорезистентності бактерій”, тож в такому випадку лікарю важче боротися з ускладненнями.

 

Грип та COVID-19 – вірусні інфекції. Антибіотик жодним чином на них не впливає, а навпаки, ним можна знищити свою власну “хорошу” мікрофлору, яка слугує бар’єром. Зараз майже кожен підписав декларацію з терапевтом чи сімейним лікарем, мають їх контакти. Тільки при бактеріальному ускладненні сімейні лікарі призначають відповідний антибіотик”.

 

 

 

 

Маски викликають кисневе голодування

 

Цей міф часто лякає людей. Втім, маски НЕ викликають кисневого голодування, тож не потрібно переживати за це. Скажу так: краще відчувати певний дискомфорт у масці, аніж перебувати на апараті ШВЛ у лікарні!

 

Яку маску найкраще використовувати?

 

Яку обрати маску? Це залежить індивідуально від людини.Обрати одноразову чи багаторазову, а можливо, щоб повноцінніше себе вберегти, використовувати респіратор – вибір кожного. Головне – правильно її носити щільно прикриваючи нею ніс та рот”.

 

Крім того, медики переконують, що маска беззаперечно захищає від потрапляння вірусу в організм. А ще наголошують для тих, хто захищає маскою своє підборіддя: вірус не може сам по собі літати у повітрі, він мандрує у краплинках вологи, які поширює хворий.Тож маска здатна затримувати ці краплинки.

 

Бажаю всім міцного здоров’я, берегти себе та своїх рідних!”

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!