Два десятки ромів з Івано-Франківська виїхали на Хмельниччину


19 ромів виїхали сьогодні з Івано-Франківська у Хмельницьку область. Через відсутність транспортного сполучення, вони звернулися до міського голови Руслана Марцінківа, аби їм надали автобус.

Микола Рошташ із сім’єю сьогодні їде з Івано-Франківська у Хмельницьку область. Чоловік з родичами працював на місцевому ринку, але каже, що через карантин заробітки закінчилися: "Дуже важко стало. Нема як купити памперсів і суміші дітям, це головне, та й з харчами... У нас є будинок власний, ми там прописані. Там і будемо жити за місцем прописки: Хмельницька область, Ярмолинецький район, село Глушківці", пише Суспільне

Роботи каже, Микола Рошташ, він із сім’єю поки що не має, але після карантину планують шукати заробітки у Хмельницькому.

Анастасія мешкає у сусідньому із ромами під’їзді. Своє прізвище на камеру жінка називати відмовилася. Каже, що до цих ромів, тут жили дуже галасливі.

"Ми і стукали в двері, ми просили, ми говорили… Нічого не можна було зробити. Вони так билися тут. А як бігли сходами – це просто цілий будинок трясся. Ми переживали, аби нас не зірвали. Перед Великоднем один із них лінувався обійти, бо дощило, то вибив двері", - розповідає Анастасія, яка живе по сусідству з ромами.

Роми їдуть на Поділля

 

В Хмельницьку область поїхало три родини: одна сім’я – двоє дорослих і семеро дітей, друга – двоє дорослих і дві дитини, третя – чоловік повнолітній, жінка – неповнолітня, дитина і також бабця однієї із жінок.

Один з чоловіків придбав будинок в селі Глушківці, відповідно туди вони і зараз їдуть.

"Перед цим вони написали звернення. Цей документ оброблявся. Ми спілкувалися з ними. Дійшли до того, що вони сьогодні вже їдуть", - каже начальник відділу громадського порядку КП "Муніципальна інспекція "Добродій" Андрій Кабанов.

Чоловік розповідає, що в дорозі ромів супроводжує соціальний працівник. В автобусі є харчі. У самому транспорті задля безпеки натягнули захисну плівку між водієм та пасажирськими синіннями.

Як відомо, наприкінці квітня Руслан Марцінків під час наради поцікавився у правоохоронців, чому ті не відправили ромів на Закарпаття проти їхньої волі. Адже в поліції сказали, що поїхати погодилися лише половину, а 10 осіб схотіли залишитися. Водночас на захист ромів стали правозахисники та посольство Сполучених Штатів.  Згодом через висловлювання мера відкрили кримінальне провадження.

Втім, Руслан Марцінків каже, що мова йшла про конкретних 20 осіб ромської національності, які порушують умови карантину, а не про всіх ромів.

28 квітня в Івано-Франківську за ініціативи голови «Об´єднання ромів Ужгорода» та депутата Ужгородської міської ради Мирослава Горвата відбулася зустріч з міським головою. Вони відвідали місця проживання циган із Закарпаття.

До теми: Роми знову попросили автобус, щоб поїхати з Франківська

Роми Закарпаття подали до суду на Марцінківа



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!