Франківські перевізники погрожують страйком. В УТІЗ кажуть, що шантаж не пройде


Сьогодні, 17 січня зранку в кількох маршрутках пасажири побачили повідомлення від перевізників про можливу зупинку маршруток.

Перевізники хочуть підвищення ціни на проїзд, адже здорожчало паливо і підняли мінімальну зарплату. Окрім того, як ствержують підприємці,  вони перевозять багато пільговиків без компенсації. Відтак, погрожують з наступного тижня влаштувати страйк. Зокрема, дводенним страйком погрожує перевізник ТОВ "Корида-Транс". Натомість в УТІЗ кажуть, що про страйк вперше чують, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як пояснив у коментарі КУРСу директор ТОВ "Корида-Транс" Дмитро Гринишин, позиція усіх приватних перевізників одностайна – правила перевезень треба міняти. Вони вимагають тарифу в 5 гривень. Хоча готові і на компроміс: зберегти вартість 4 грн за проїзд при умові скасування міських пільг для пенсіонерів і школярів. Інакше, наступного тижня, ймовірно, у понеділок-вівторок, на вулиці Франківська приватні маршрутні автобуси не виїдуть. 

Водночас, як запевнив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо начальник УТІЗ Олег Ганчак, про можливий страйк вони отримали інформацію від ЗМІ, а самі перевізники до них не зверталися. Тож в УТІЗ зараз будуть працювати над тим, щоб підстрахуватися і не допустити транспортного колапсу в місті. 

"Не розумію чому вони не звернулися в управління, а розвішують оголошення. Зараз транспорт їздить, а ми розглядаємо різні варіанти: від розірвання договору за невиконання зобов'язань, до варіанту залучення тимчасових перевізників аж до проведення нового конкурсу. Окрім того, ми зараз готуємо рішення на сесію, щодо залучення через фінансовий лізинг 40-ка комунальних автобусів. Водночас ми будемо розширювати тролейбусну мережу. Тобто працюємо над тим, щоб у всьому місті був муніципальний транспот і не допускати будь-яких можливих варіантів шантажу від приватників", - прокоментував Ганчак.

Також начальник управління транспорту запевнив, що позиція міського голови чітка: підвищення тарифу є недопустимим. Тож в УТІЗ розглядають варінти, як врегулювати питання до наступного тижня.

Натомість франківці в мережі закликають не піддаватись на шантаж та публікують план дій на випадок страйку перевізників.

"УВАГА!!! План дій на випадок страйку скотовозок!!!

1. Всі молоді і здорові йдуть пішки, місця у тролейбусах всім не стане, лишіть його тим хто не може йти.
2. Електроавтотранс випускає все, що може їхати.
3. Водії - проявіть солідарність, у вас 3-4 місця в авто, підбирайте людей особливо там де не їде тролейбус.
4. Міська влада збирається на екстренне засідання і розриває договір з перевізником за грубе порушення умов і саботаж.
5. Договір може бути переукладено тільки після сплати штрафи за кожен автобус що не вийшов на маршрут.

Разом ми сила!!! Ні скотовозкам!!! Репост!!!", - пише Роман Никифорчук.

Як відомо, у листопаді у МВК повідомили про проведення громадських слухань щодо підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті. Інформація викликала значний резонанс серед франківців. Люди обурювались у соцмережах, що якість перевезень жахлива, а перевізники ще й грошей більше хочуть. Пізніше в мерії заявили, що розірвуть договори з перевізниками, які хочуть збільшення тарифу. Після проведення громадських слухань питання щодо підняття ціни відклали.

До теми: Три автобусні маршрути у Франківську хочуть передати Електроавтотрансу

І за це піднімати ціну? Скільки франківських маршруток насправді курсують у "час пік"