Історія поховань жертв комуністичного терору у Надвірній


У неділю, 24 лютого працівники Комунального підприємства обласної ради "Пам'ять" провели експедицію в урочище Буковинка, на околиці міста Надвірна.

Це місце стало місцем страти й поховань сотень українців, замордованих комуністичними катами в 1939-1941, а також після 1944 року. 

Як розповів кореспондентці Бліц-Інфо директор КП "Пам'ять" Василь Тимків, Буковинка  - це одне із місць комуністичного терору у Надвірній. Пошуковці намагаються локалізовувати такі ділянки. Зокрема, нерідко вдається знаходити свідків цих подій. До прикладу, Адам Бунь, 1925 року народження, яскраво пам'ятає всі ці події. Він на власні очі бачив розкопки та перепоховання. Частину розповіді прикарпатця історик виклав на власній сторінці у мережі:

За словами Тимківа, 26 липня 1941 року місцевий житель, коли косив траву, випадково виявив ці поховання, зачепивши косою взуття однієї із жертв. Всього тоді було ексгумовано 82 особи. Захоронення більшовики здійснювали на місці колишніх фронтових позицій часів Першої світової війни. Згодом, 3 серпня 1941 року, відбулось велелюдне перепоховання на старому цвинтарі в Надвірній, де стоїть цей хрест.

Світлина від Tumkiv Vasil.

"У часи Першої світової війни тут знаходився великий артилерійський склад, десь у нього потрапив снаряд, від вибуху утворилась величезна вирва. Якраз вона і використовувалась для поховань. Що цікаво, коли прийшли німецькі окупанти в липні 1941 року, це місце так само використовувалось для поховання євреїв, жертв Надвірнянського гетто. Ну а в 1944 році вернулись совіти та продовжили використовувати його за призначенням",- пояснює пошуковець.

Крім того, у планах "Пам'яті" досліджувати й інші поховання. Тимків зазначив, що в глибині лісу є ще два хрести, висотою понад три метри.

"У лісі ми знайшли два металічних хрести, власне, хто і для чого їх встановив - не зрозуміло. Думаю, що вони позначають місце поховань після 1944 року. Хочеться більш детально вивчити це питання",- наголошує історик.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!

До теми: У прикарпатському селі будували Хресну дорогу, а виявили людські останки

У прикарпатському селі віднайшли одразу три поховання Першої світової

У лісі на Косівщині знайшли останки вояка часів Першої світової