Івано-Франківськ готується до загальноміської Хресної Дороги


Сьогодні, 9 квітня, в Архієпархіальному управлінні відбулася прес-конференція щодо особливостей проведення цьогорічної Хресної Дороги вулицями Івано-Франківська.

Цьогоріч Митрополича Хресна Дорога вулицями Івано-Франківська відбудеться у неділю – 14 квітня. Молитовна хода розпочнеться о 14:00 годині від парафії Царя Христа (мікрорайон Майзлі), що на вулиці Незалежності, та пройде до Архікатедрального Собору Воскресіння Христового УГКЦ. Очолить молитву Архієпископ і Митрополит Владика Володимир Війтишин.

Про це повідомив Митрополит Володимир. Особливістю цьогорічної ходи стане спільна молитва за мир та спокій в нашій Батьківщині Україні, а також і той факт, що вона проводиться з нагоду Року родин.

«Щороку Хресна дорога вулицями Івано-Франківська збирає щораз більше охочих спільно помолитися до Господа у своїх намірах. Ми присвятимо Хресну дорогу нашим родинам – адже з родини починається все живе», – сказав Митрополит і закликав підкріпити молитву постом.

В свою чергу, о. Олег Каськів розповів про постійне збільшення кількості людей, які беруть участь у Хресній Дорозі, а зокрема молоді. Він також пригадав, що вперше загальноміську Хресну Дорогу провели 22 роки тому та розповів в загальному що це за молитва.

«Традиційно на Хресну Дорогу, яку проводимо в 5 неділю Великого посту в Івано-Франківську приходить багато прочан, людей різного віку. Ласкаво просимо всіх бути чуйними та ввічливими один до одного, допомогти пройти Хресний хід старшим людям та дітям та людям з обмеженими можливостями», - зауважив о. Олег.

Він також наголосив на важливості участі в цій спільній молитві, оскільки таким чином, матимемо нагоду всенародно випросити у Господа довгоочікуваний мир для Батьківщини.

До особливого молитовного порядку закликав Ректор Духовної семінарії прот. Олесь Будзяк. Він наголосив на тому, що Хресна Дорога – це молитва, а тому йдучи процесією, маємо зберігати молитовний порядок.

Ігумен і парох монастиря оо. Василіян прп. о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ повідомив про порядок несення Хреста під час міської Хресної Дороги.

«Як і в попередні роки, наш маршрут є незмінним. Однак змін зазнав власне порядок несення Хреста. Так на 8-ій стації його нестимуть сім'ї загиблих воїнів АТО/ООС. Таких сімей маємо 116 і нажаль ця цифра знову росте. Оскільки цьогорічна Хресна Дорога присвячена родинам, думаю, це буде досить символічним жестом. На зміну їм на 9-ій стації хрест понесуть Воїни АТО/ООС, військові і Національна Гвардія, які є продовжувачами справи наших загиблих героїв», - каже о. Йосафат.

Опісля хрест понесуть до Катедри, де традиційно щороку закінчується Хресна хода.

На завершення спільного моління в Архікатедральному Соборі будуть виставленні до починання мощі Блаженних новомучеників Станіславівських: Симеона Лукача та Івана Слезюка.

Нагадаємо, міськвиконком та Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ затвердили порядок несення Хреста під час Хресної Дороги:

І. Стація – cвященики
ІІ. Стація – cемінаристи
ІІІ. Стація – cестри монахині
ІV. Стація – викладачі вищих навчальних закладів та вчителі шкіл
V. Стація – учні старших класів і cтуденти
VІ. Стація – молодіжні спільноти, вівтарні дружини
VІІ. Стація – пластуни, Лицарі колумба
VІІІ. Стація – Сім'ї загиблих воїнів ООС
ІX. Стація – Воїни АТО, військові і Національна Гвардія
X. Стація – працівники правоохоронних органів, МНС
XІ. Стація – Департамент освіти та науки міської ради, Департамент освіти, науки та молодіжної політики ОДА
XІІ. Стація – лікарі
XІІІ.  Стація – влада міста й області

За матеріалами Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ