Комунальники пояснили, чи можуть франківці тепер відключатися від центрального опалення


З 1 травня 2019 року вступила в дію стаття 7 розділу VI Закону України "Про житлово-комунальні послуги".
Стаття стосується можливості відключення квартири чи нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. 
 
"У багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.
 
Не допускається примусове відокремлення (відключення) від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, у багатоквартирних будинках у разі відокремлення (відключення) від цих мереж інших власників квартир та нежитлових приміщень".
 
Втім, як пояснив директор департаменту комунальної політики і благоустрою Івано-Франківська Михайло Смушак, щоб отримати дозвіл на відімкнення, потрібно щоб були виконані декілька умов.
 
Зокрема власники квартир та нежитлових приміщень мають право відключити їх від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води якщо станом на 1 травня 2019 року в їхньому будинку вже було відключено не менше половини квартир та нежитлових приміщень. Власне, мова йде не про площі, а про кількість. Наприклад, якщо у будинку 40 квартир і 6 нежитлових приміщень, то відключитись можна посилаючись на дану статтю, якщо станом на 1 травня 2019 року було відключено 23 або більше квартири чи нежитлові приміщення;

Дізнатися про кількість відключених станом на 1 травня 2019 року квартир та нежитлових приміщень у будинку можна звернувшись з офіційним листом до теплопостачальної організації, яка надає послугу з централізованого опалення та постачання гарячої води вашому будинку. В місті Івано-Франківську це може бути або ДМП "Івано-франківськтеплокомуненерго" або ТОВ "Станіславська теплоенергетична компанія"; Також подібну інформацію для зручності розмістять на офіційному сайті департаменту www.komynalka.com.ua.

Найголовніше - чи означає це все, що власники квартир та нежитлових приміщень, у будинках яких станом на 1 травня 2019 року було відключено від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води половину і більше квартир і нежитлових приміщень можуть уже відключатися? - На жаль, ні! Як це часто буває у нашій країні, законодавстві нашої країни, є свої "але". Зокрема, в даному пункті 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" зазначено, що "власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні". Тобто, щоб дана норма закону запрацювала, має бути затверджений порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води. І має це зробити згідно п. 2 статті 4 даного Закону центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства. Зараз цей орган в Україні називається Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Станом на сьогодні, ніде немає навіть проекту такого наказу. А це означає, що до прийняття такого порядку відключити від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання свої квартири та нежитлові приміщення власники не зможуть. І найгірше, що якихось термінів затвердження такого порядку ніде не визначено;

Станом на сьогодні єдиною можливістю відключитись від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води є відключитись усім будинком. Але для цього потрібна згода всіх власників житлових і нежитлових приміщень у будинку, які ще не відключили свої квартири та нежитлові приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води.

Щодо відключеня від мереж постачання гарячої води. Тут, насправді, все простіше - не потрібно нікуди писати, нікуди звертатись, просто встановити у квартирі бойлер чи інший пристрій нагріву води і відключитись від мереж гарячого водопостачання. Так уже зробили більшість власників квартир і нежитлових приміщень у місті Івано-Франківську.