Московський патріархат знищив національну пам'ятку архітектури на Прикарпатті


Конфлікт за храм Благовіщення Пресвятої Богородиці в Коломиї триває вже не перший місяць.

Як відомо, 4 червня у Коломиї опечатали церкву Московського патріархату через конфлікт, який розпочався 4 червня між громадами Української греко-католицької церкви і Української православної церкви (Московського патріархату). Представники громадськості вимагала вийти з-під юрисдикції Московського патріархату і перейти у підпорядкування Київського. З цього приводу на території храму провели збори, де голосуванням прийняли рішення за перехід. Щоб уникнути конфлікту поліція опечатала церкву. Прихожани церкви Московського патріархату рішення поліції оскаржили в Івано-Франківському суді й 4-го жовтня справу частково виграли.

Рішення суду обурило громадськість міста. Ніхто не збирався знову запустити туди Московський патріархат. Тому 17 жовтня капелани УГКЦ разом з віряними відчинили опечатані двері храму, ввійшли досередини й відправили Службу Божу.  

А 22 жовтня прихильники УПЦ (МП) намагались зайди до храму. Івано-Франківська єпархія УПЦ вела пряму трансляцію в мережі. Між сторонами конфлікту зчинилась штовханина. 

Як розповів один з лідерів протесту, капелан УГКЦ Микола Мединський, в травні храм опечатали за погодженням з поліцією, пише Бліц-Інфо з посиланням на "Апостроф".

"Бо треба було шукати винних у знищенні нашої духовної та архітектурної пам'ятки і притягувати їх до відповідальності. Щоб ви розуміли, Благовіщенську церкву ЮНЕСКО відмовилася брати на облік, бо всередині – просто жах. Там наразі нема що брати на облік...",- пояснює Микола Мединський.

Тож зараз справу щодо руйнації цього храму розбирає комісія ЮНЕСКО. Активісти звернулися саме туди, бо цей храм – це одна-єдина дерев'яна пам'ятка архітектури гуцульського мистецтва, яка збереглася до нашого часу з 16 століття.

"Ми навіть з 20-го не маємо таких пам'яток архітектури, якою є ця Благовіщенська церква. Саме тому ми і звернулися до ЮНЕСКО, щоби вони надали свою оцінку знищенню цієї пам'ятки. І отримали від них висновок комісії", - розповідає капелан.

Активісти також звернулися з проханням вжити заходів, аби не допустити знищення пам'ятки, до міністра культури Євгена Нищука.

"Чомусь за 4 місяці ми не отримали жодної відповіді. Хоча якщо терміново не вжити заходів для захисту цієї пам'ятки архітектури, впродовж двох, максимум трьох років вона впаде. Бо вона прогнила повністю. І це найбільша проблема", -каже Мединський.

Ікони російського царя та президента України у пеклі знайшли у прикарпатському храмі

Микола Мединський запевняє, що в церкві все розкрадено або знищено.

"Вони його знищили. По-перше, вони поклали на верх куполи, як це заведено в московській церкві, помалювавши їх в синій колір. По-друге, всередині в храмі все нині оббите фанерою, під якою, як ми здогадуємося, були настінні розписи. Поверх ДВП десь щось намалювали, десь щось приліпили...",- запевняє капелан.

Найбільша втрата – кам'яна скульптура Пінзеля з його підписом – чи не єдиний його такий твір, бо Пінзель не працював з каменем...

"Нема голови, статуя розрубана натроє. Це вже всі сфотографували. Навіть представник ОБСЄ приїздив – правда, фотографував своєрідно, бо був настільки п'яний, що не годен був утримати фотоапарат у руках. Але маємо те, що маємо. На превеликий жаль, європейці часом теж дивляться на світ московськими очима. Починаючи з пляшки", - обурюється лідер протесту.

Окрім понівеченої скульптури Пінзеля, активісти знайшли й інші руйнування.

"Вони, перекриваючи церкву, лишили – я думаю, що все-таки спеціально – отвори, аби потрапляла вода, дерево згнило, церква впала – і ніхто би не мав до них претензій, а вони автоматично могли побудувати на цьому місці нову будівлю. Бо там явно видно, що все-таки отвір лишили спеціально на самій кутовій стіні, аби вона зогнила", - розмірковує капелан.

Також капелан розповідає, що відколи почалася громадська акція, люди стали свідками дуже цікавого явища, просто на рівні чуда.

"Відтоді як ми видворили московинів остаточно з подвір’я храму, в купольній системі почали відновлюватися знищені ними ікони. Коли я вперше це помітив, їхні обриси ледь виднілися. Але вже до вечора того дня ці образи було видно чітко, наче хтось крейдою їх промалював. Вони відновлюються в купольній системі. Туди неможливо дістатися без спеціальних приладь – а нічого такого в церкві й близько нема. Тому щось домальовувати ніхто б не зміг навіть чисто фізично. Навіть якби й захотів для чогось. Отака дивна ситуація. Певно, Господь дає чудо у деякій мірі. Там Богородиця відновлюється, архангели… Дуже цікаво", - ділиться Микола Мединський.