На горі Піп Іван від холоду померло двоє туристів, ще шестеро чекають на допомогу


У п'ятницю, 22 лютого о 20.30 до пошуково-рятувальної групи, що на горі Піп Іван з проханням про допомогу звернулась група туристів. Про це інформує управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА.

Восьмеро осіб рухались на гору Піп Іван - Чорногірський. Втім, дійшли не всі. 

Рятувальники на ношах транспортували до рятувального поста 3 туристів зі значними обмороженнями, з яких двоє вже не подавали ознаки життя. Ще 5 туристів рухались самостійно.

О 5.30 23 лютого, аби супроводити групу туристів до підніжжя гори туди відправили рятувальників Івано-Франківського, Косівського та Верховинського відділень.

Як повідомили у ДСНС ВВС, група попередньо не зареєструвалася в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтувала застереженнями про ускладнення погодних умов.

За попередньою інформацією, всі вони з Івано-Франківської та Львівської областей, утім ця інформація ще уточнюється.

"Зв'язок там дуже поганий, і самі люди у такому стані, що цю інформацію ще будемо перевіряти і уточнювати", - розповіли BBC News Україна у місцевому управлінні ДСНС.

Станом на 9-ту годину йде активна фаза рятувальних робіт щодо евакуації потерпілих з гори Піп Іван. Біля підніжжя гори створено штаб з проведення  рятувальних робіт для координації зв’язку між рятувальниками. Створено проміжний пункт обігріву.

Зараз в горах спостерігається ускладнення погодних умов: температура повітря -20 градусів, сильний вітер, нульова видимість, снігові перемети подекуди сягають до 1,5-2 метрів.

Рятувальні роботи тривають, від Управління ДСНС в обласіт залучено 34 чоловік особового складу на 6 одиницях техніки.

О 13 год. 30 хв. рятувальною групою розпочала транспортувати на спеціальних ношах з гори Піп Іван двох туристів, які найбільше потребують допомоги.  Через негоду спуск решти туристів планується на 24 лютого.

О 15:45 з вершини гори Піп Іван до урочища Погрілець гірські рятувальники транспортували та передали бригаді швидкої медичної допомоги першого потерпілого 1984 р.н. Чоловіка направлено до Верховинської ЦРЛ.

О 16:19 з вершини гори Піп Іван до урочища Погрілець гірські рятувальники транспортували та передали бригаді швидкої медичної допомоги другого потерпілого 1987 р.н. Чоловіка направлено до Верховинської ЦРЛ.

Нагадаємо, напередодні рятувальники попереджали про погіршення погоди, зниження температури та лавинну небезпеку у Карпатах. 

До теми: Стали відомі імена туристів, що загинули від холоду у Карпатах