На Коломийщині активісти відшукали місце загибелі криївки сотника УПА Сірого


Через зрадника кагебісти знайшли криївку сотника УПА Івана Кулика на псевдо Сірий. Він разом з подружжям повставнців Дронюків з села Великий Ключів підірвали себе гранатою при спробі захоплення в полон.

Сину повстанців Василю Дронюку, на час загибелі батьків було 4 роки. 

Цього року у вересні громадські активісти Коломийщини Геннадій Романюк, Ольга Баранецька та Ігор Костюк вирішили віднайти місце загибелі повстанців. Жителі Великого Ключева вказали на місце у лісі на околиці села. Достовірність місцезнаходження криївки підтвердив і син повстанців, інформує Бліц-Інфо.

9 жовтня громадські активісти встановили на пам’ятному місці дубовий хрест із пам’ятною таблицею. На Покрови, 14 жовтня о 13.30 в селі Великий Ключів заплановане відкриття та освячення памятного хреста.

Згідно історичних довідок, використаних зокрема у творі Михайла Андрусяка «Останні з когорти залізних», Іван Кулик (псевдо: «Сірий») народився у с. Грабове, Шахтарський район, Донеччина. Служив офіцером Червоної Армії, у званні старшого лейтенанта (за іншими даними, був капітаном). Потрапив у німецький полон. Згідно з першою версією, з групою полонених утік з концтабору й дістався Карпат. Серед утікачів був член ОУН, який і привів полонених до повстанців у район Коломиї. За іншою версією, групу полонених, яку німці етапували в Райх, відбив підрозділ УПА. У тій групі був і Кулик. Це сталося орієнтовно восени 1943 року. З 1946 року був військовим референтом, згодом — референтом пропаганди Коломийського окружного проводу. В жовтні 1950 року, після загибелі окружного провідника ОУН Коломийщини Григорія Легкого-«Бориса» , Іван Кулик-«Сірий» став його наступником. Отримав звання сотника УПА та став окружним провідником повстанців Коломийщини.

Восени 1951 року, агент МГБ, зрадник Роман Тучак —"Кіров", видав інформацію про місцезнаходження провідника і при спробі захоплення він загинув. 

У криївці з Іваном Куликом перебувало ще подружжя повстанців родом з Великого Ключева: кущовий керівник ОУН Юрій Дронюк («Яр») і друкарка Коломийського окружного проводу Дронюк Анна («Муха»). За інформацією від сина повстанців, Василя Дронюка, коли кагебісти підійшли до криївки, повстанці зірвали гранати