На комісії облради сперечались чи варто дати дозвіл на розробку піску одному із прикарпатських підприємств


Сьогодні, 24 лютого в Івано-Франківській облраді відбулося засідання постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування.

Серед іншого, розглянули питання про надання гірничого відводу для розробки Стратинського родовища піску, що знаходиться на території Стратинської сільради Рогатинського району, передає кореспондент Бліц-Інфо.

Дане питання розглядали ще на минулому засіданні комісії, проте тоді з подачі очільниці комісії, заступниці голови облради Ольги Галабали комісія відклала прийняття рішення щодо направлення на сесію дозволу на переоформлення.

На сьогоднішнє засідання прийшов представник Рогатинпісок, який роз'яснив основні моменти, до яких були претензії. 

"Дане підприємство працює на цьому родовищі з 1973 року. Відповідно до постанови Кабміну ми переоформили документи і стали ТДВ, а після цього звернулися до облради про внесення змін до документів.  Зараз ми розробляємо родовище по категорії С1, оскільки корисні копалини залягають на глибині 15 метрів. Це завершальна стадія, адже родовище виснажене і у 2018 році його закриють", - розповів Юрій Чорний.

Адже на минулому засіданні у заступниці голови облради Ольги Галабали були претензії до підприємства саме стосовно розбіжності у площі розробки у гірничому відводі і ліцензії.

"Ліцензія видана на контури родовища де підприємство проводить розкопки, а гірничий відвід – це "паркан" за яким ніхто не може використовувати цю землю. Тому є різниця у площі між ліцензією і гірничим відводом", - пояснив представник "Рогатинпіску".

На це заступниця голови облради зауважила, що "Рогатинпісок" сплачує меншу, в порівнянні з аналогічними підприємствами, суму податків за видобуток. Та представник ДФС пояснила, що сума податку залежить від собівартості одиниці продукції, тому не можна порівнювати таким чином, а "Рогатинпісок" сплачує відповідно до розрахунків. Тому жодних претензій до підприємства у податківців немає.

Представнику підприємства пояснили, що потрібно підписати договір з РДА, оскільки землі знаходяться за межами села і договір з сільським головою не дійсний. Юрій Чорний заявив, що вони не проти, але в РДА їм сказали, що дозвіл має дати облрада.

Були претензії до підприємства і стосовно договору соціальної відповідальності. На думку Галабали, підприємство повинне платити більше коштів селу за використання надр і люди не повинні ходити з протягнутою рукою.

Проте Юрій Чорний запевнив депутатів,  що «Рогатинпісок» допомагає селу навіть більше ніж прописаного у договорі. Зокрема допомагає школі, забезпечує безоплатне харчування школярів і утримує кухаря, допомагає церкві, окрім того раз на рік надає кожному жителю села безкоштовну машину піску. Ці слова підтвердила сільська голова та представник Рогатинської РДА.

Водночас, представники від громадськості, учасники АТО зауважили, що якщо до підприємства немає жодних зауважень, то не надавати їм дозвіл немає підстав. Тож такий супротив голови комісії їм не зовсім зрозумілий.

У підсумку секретар комісії виступив з пропозицією все ж винести дане рішення на сесію облради.

"Я не розумію, у чому полягає проблема, адже ні в ДФС, ні в департаменту промисловості, ні в РДА, ні в сільського голови немає жодних претензій до роботи підприємства. Саме то я вважаю, що потрібно надати дозвіл, щоб вони працювали і платили податки в бюджет. Адже виходить, що підприємство хоче працювати чесно, а ми заганяємо його в тінь", - підсумував секретар комісії Андрій Левкович.

Вислухавши доводи усіх сторін, депутати прийняли рішення рекомендувати розгляд даного питання на наступній сесії облради.

До теми: Прикарпатським підприємцям не дадуть дозволи на розробку родовищ, поки вони не домовляться з сільрадами