На місці стихійного сміттєзвалища у Тишківцях споруджують парк


Не знаєте, що робити зі сміттєвалищами? А в селі Тишківці Городенківського району на Івано-Франківщині знають: на місці, де ще недавно були купи непотребу, споруджують парк.

“На жаль, це сміттєзвалище було майже в центрі села, --розповідає Іван Пронич, війт Тишківців.--Ніхто не давав дозволу на те, аби там люди непотріб скидали. Проте, визнаю, сміття не бракувало. Хто й коли його туди зносив, ми так і не змогли знайти. Спільно з сільськими активістами ми ще восени минулого року вирішили прибрати території та закласти там сільський парк”.

Площа нового парку--півгектара. Цю територію прибрали, вивезли кілька машин сміття, розширили потічок, встановили габіони. Незабаром висадять кілька десятків лип, кленів, дубів. На початку парку вже є пам’ятник Тарасові Шевченку, чиїм ім’ям і назвуть сільське місце відпочинку. Біля пам’ятника висадять декоративні ялинки і туї.

“А ще в парку встановлять 10 дерев’яних лавок та альтанку на 20 місць, --продовжує пан Пронич.-- Буде в парку й потічок, на який, сподіваюся, прилітатимуть дикі гуси, качки та лелеки. Останні вже гніздяться на деревах в селі".

Прикметно, що навіть узимку, коли не було холоду й снігопадів, на території майбутнього територію 2- 3 рази в тиждень працювали 5-6 мешканців села. Зараз постійно працюють восьмеро найнятих робітників. Близько мільйона гривень на облаштування парку виділили місцеві підприємці, частина з цих грошей -- з сільського бюджету. Також пообіцяли фінанси із області.

Відкриття парку заплановано на кінець травня цього року. Бо на початку червня у селі відбудеться форум відомих українців. Масштабне дійство запланували невипадково, адже в Тишківцях жили кілька поколінь відомої родини Шухевичів. Зараз у Тишківцях є великий народний дім, Музей історії села та визвольної боротьби, конференц-зал, фітнес-клуб, спортивний і дитячий майданчики. Тут оновили школу й амбулаторію.

Сабіна РУЖИЦЬКА, Експрес