На Прикарпатті розвалюється аварійний міст


Справжня епопея з ремонтом мостів у Прикарпатті. Десятки переправ руйнуються буквально на очах, деякі вже обвалились, решта можуть рухнути будь-якої миті. Серед перших у цьому списку - автомобільний міст у селі Буковець. Чому чиновники не квапляться з ремонтом?

Дорога через Буковецький перевал з'єднує два гірські райони Прикарпаття - Косівський та Верховинський. Іще недавно тут було бездоріжжя. Нині полотно нарешті відремонтували. А от аварійний міст навіть не чіпали, повідомляють Подробиці.

"Їдуть ці лісовози великі, то дерево возять, то ліс, і то дуже там гримить. Міст побудований вже шістдесят років, майже мій ровесник, шістдесятого року", - говорить жителька села Буковець Марія Максимів.

Дорожників на мості місцеві жителі час від часу все-таки бачать. Кажуть - приїжджають, аби залатати найбільші ями. А от до конструкції переправи, яка теж руйнується, нікому немає діла.

"Там насиплять шутру та й то собі далі сунеться. Та й сунеться. Бо то глина, глинисте, воно не має міцності. Це зробили восени, десь рік зараз, а навесні пукло і вже така діра зробилась", - пояснює Марія Максимів.

Сьогодні міст нагадує справжню руїну, самі вибоїни та тріщини. Нещодавно переправа частково обвалилась. Косівчанка Галина Боднарук востаннє була тут кілька місяців тому - відвідувала маму. Від побаченого нині жінка жахнулась.

"За два місяці так якби тут був землетрус. Цієї ями не було відколи я була тут. За два місяці приїду то моста не буде, а якщо моста не буде то життя не буде", - говорить жителька Косова Галина Боднарук.

Опинитися у проваллі бояться й водії. Та їхати мусять, бо іншої дороги немає.

"Трохи боїмося, але що робити, інакшої дороги нема. Треба сюди і мусимо їхати сюди", - говорить Андрій, таксист.

Велика тріщина, через яку видніється провалля. І неозброєним оком помітно, що міст уже повільно сповзає донизу. Все, що зробили дорожники - це огородили аварійну ділянку бетонними блоками і ось такою ледь помітною стрічкою. Від аварій вона навряд чи когось вбереже.

Ледь не влетів у бетонний обмежувач водій Іван. На щастя, їхав нешвидко.

"Я помаленько їхав та й не шокує, якби на скорості то би певно влетів на нього", - розказує  водій Іван.

"Трагічно все може закінчитися. Хтось може загинути. Ще як їдуть десь ще так. А як вночі їдуть. З долини летять, згори що тут за поворотом не замітять і прямо туди", - говорить жителька села Буковець Ганна Мойсюк.

Відповідальна за цей міст - обласна служба автодоріг. Коли збираються почати тут ремонт і чому аварійна ділянка досі без попереджувальних знаків? Дізнатися в дорожників нам не вдалося. Спочатку призначили зустріч, а потім просто відключили телефон.

Більше пощастило колегам-журналістам. Дорожників вони впіймали, але довідатися змогли - небагато.

"Хтось провіряв той міст? - Так, обстеження мостів проводять двічі на рік, проводять навесні. Є акти обстеження тепер у вересні - Запитання були по мосту? - Ви знаєте про який я міст говорю? - Якщо точно…я добре не знаю", - відповідає фахівець із зв'язків зі ЗМІ служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Людмила Стражник.

Поки чиновники з'ясують, про який саме міст ідеться, місцевим жителям залишається лише плекати надію, що переправа до того часу не обвалиться.