Нардепи та місцева влада мізкували, як залучити гроші на Прикарпаття


Сьогодні, 24 вересня відбулося засідання регіональної платформи на тему «Законодавче забезпечення реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Основні аспекти формування державного бюджету на 2020 рік в умовах децентралізації».

Перед дискусією відбулася пресконференція народних депутатів України від Прикарпаття – Оксани Савчук, Зіновія Андрійовича, Ігоря Фріса, а також міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа і виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами Юрія Стефанчука, зустріч присвячена проекту держбюджету 2020 року та завершенню процесу децентралізації.

"Дуже важливою є спільна позиція місцевих органів та нардепів у частині внесення змін до проекту держбюджету та ключових законів необхідних для завершення децентралізації. Місцеве самоврядування з 2020 року буде працювати в умовах прямих міжбюджетних відносин, тому тут немає місця для експериментів", - переконаний Стефанчук.

Своєю чергою Руслан Марцінків звернув увагу, що реформа децентралізації має багато позитивних моментів, але не менше питань.

"Нам спільно вдалося відстояти пайову участь. Ми можемо бути різних політичних поглядів, але завдяки спільній позиції, на рік вдалося зберегти пайову участь, а це наші кошти в бюджеті", - наголосив мер.

Серед основних проблем, які стоять зараз Руслан Марцінків виділив такі:

  • відміна акцизу на пальне з 1 січня.
  • відміна акцизу на тютюн та алкоголь
  • обговорення з громадами нового адміністративно-територіального устрою
  • освітня і медична субвенції
  • збереження і використання на місцях коштів ДФРР і соцеконом розвитку
  • необхідність збільшення індексації землі

Як зауважила нардеп від Івано-Франківська Оксана Савчук, мажоритарники і депутати, що пройшли по списку, а також вихідці з області у ВР об'єдналися, щоб підтримувати Прикарпаття. Окрім того вона очолила групу депутатів з інших регіонів, які зацікавлені у співпраці з Франківськом.

"Що ж стосується бюджету, то передбачений розмір доходів – 1 079,5 млрд грн, а видатків – 1 170 млрд грн. Суттєво збільшуються витрати на РНБО, натомість зменшено видатки на соціально-економічний розвиток. Ми бачимо зменшення субвенцій на освіту та медицину, немає субвенцій на заходи для підвищення якості освіти, будівництво майданчиків для занять ігровими видами спорту, ремонту існуючих і будівництво нових спортивних споруд, басейнів. Тож потрібно бити на сполох. Ми з колегою направили запити щодо медичної та освітньої субвенції: щоб дофінансували борги за цей рік і змінили нам формулу на наступний", - каже Савчук.

Одним з найважливіших питань, які підняли під час зустрічі було збереження інституту пайових внесків. Зокрема нардеп від Надвірнянщини Зіновій Андрійович зауважив, що 1.6 мільярда пайової участі могли не прийти в бюджети, але спільними зусиллями вдалося їх зберегти.

"Напередодні голосування я запропонував удосконалити механізм нарахування, сплати та використання коштів пайових внесків, що сприятиме більшій прозорості, ефективності та зменшить корупційні ризики. Члени Комітету погодилися розглянути таку пропозицію та доопрацювати це питання. Відтак депутати проголосували за законопроєкт з тими правками, які не скасовують пайові внески, а вдосконалюють механізм їх нарахування, сплати та використання", - пояснив нардеп.

У свою чергу депутат від Тисменицького округу Ігор Фріс розповів, що спочатку він підтримував скасування пайових внесків, але коли дізнався скільки втратять місцеві бюджети звернувся до прем'єра.

"Ми запитали в прем'єра звідки він збирається взяти ці 1,6 мільярда для місцевих бюджетів. Він не зміг відповісти, тож погодився на рік продовжити і опрацювати дане питання. Що стосується продовження Митного експерименту, який дозволяє кошти від розмитнення нафтопродуктів використовувати в місцевих бюджетах, то тут також маємо пропозиції. Зокрема, якщо нам вдасться відкрити ще одним перехід з Румунією ми зможемо покращити надходження в обласний бюджет від Митного експерименту", - анонсував депутат.

Після зустрічі з журналістами розпочався круглий стіл з очільниками місцевих громад Прикарапття де планують обговорити наявні проблеми та пропозиції до депутатів.