Патрульна, яка зупинила Ільницького розповіла суду про події тієї ночі


Сьогодні, 24 жовтня в Івано-Франківському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу екс-міліціонера Михайла Ільницького.

Як відомо, Михайло Ільницький хоче скасувати рішення першої інстанції щодо позбавлення його прав на рік через п'яну їзду та накладення штрафу у розмірі 10 200 гривень.

На минулому засіданні свідок - невістка Любов Ільницька заявила, що за кермом перебувала саме вона. Водночас, суддя Олександр Васильєв зауважив, що суд першої інстанції у рішенні опирався на протокол патрульної поліції. Тож сьогодні суд заслухав свідчення патрульної Ірини Бикової, яка складала протокол.

Зокрема, за словами полісменки, в той день вона з напарником помітили автівку, яка рухалась не вмикаючи сигналів поворотів. 

"Коли ми почали його переслідувати, водій кількість разів зупинявся, а потім знову рушав. З'їхавши з вулиці Мазепи на бічну вуличку, автівка врешті зупинилась. Вийшовши з авто я підійшла до водія, попросила надати документи. Проте не встигла я договорити, як водій з родичами вискочили з авто. Опісля пан Ільницький наказав невістці сісти за кермо і їхати з місця події. Я її попросила не їхати. В той момент підійшла нетверезі компанія, яка почала мене штовхати від водія. Вони постійно плутали нас хто був за кермом і стверджували, що також були в авто. Від Ільницького було відчутно запах алкоголю, проте від проходження тесту він відмовився. Коли приїхав командир роти ми запросили свідків і ще раз запропонували пройти тест, або проїхати на медосвідчення, проте Ільницький відмовився. Я склала протокол. Ви можете переглянути підтвердження моїх слів на відео з бодікамери",- розповіла патрульна.

Опісля розпорядник суду увімкнув відео з камери в автомобілі патрульних та боді камер. Суддя кілька разів вмикав різні уривки відео, щоб уточнити у патрульної деталі.

Проте виявилось, що на відеореєстраторі патрульного авто не зафіксовано сам момент коли Ільницький виходив з автомобіля. Адже через погоню патрульні зупинились поряд з ним, а не позаду. Тож суддя зауважив, що рішення буде виносити на основі показів свідків з обох сторін.

"От якби було зафіксовано саме цей момент, то не було б жодних сумнівів, яке рішення виносити", - зауважив суддя.

Завершивши допит, суд перейшов до дебатів.

"В той день я за кермом автомобіля не перебував і спиртних напоїв не вживав, адже ми їхали з монастиря. Не знаю чим викликана така нахабна поведінка поліцейських щодо мене. Я не мав біля себе жодних документів, адже за кермом їхала моя невістка. Опісля вона забрала дітей і на цьому ж авто поїхала додому. Спровокувала це Бикова, яка оголила зброю. Я думаю, що мені в автомобіль хотіли щось підкинути. Прошу суд прийняти справедливе рішення і скасувати рішення першої інстанції",- сказав Ільницький.

У свою чергу адвокат Ільницького заявила, що відсутність відео-доказів що її клієнт керував транспортним засобом, вже само собою спростовує адмінпротокол про нетверезе водіння.

"Якщо навіть припустити що він керував, то необхідно дослідити чи він був у стані алкогольного сп'яніння. Проте довідка свідчить, що спирту в крові не виявлено. Що ж стосується інших протоколу про злісну непокору, то там немає пояснень свідків. Ті дії які записані, що Ільницький шарпав інспекторів, не відповідають цій статті. Тож відсутність доказів проти Ільницького є причиною скасувати постанову", - підсумувала адвокат.

Опісля суддя вийшов до нарадчої кімнати приймати рішення.

Нагадаємо, син Ільницького впевнений, що ця справа - політичне замовлення конкурентів батька. 

Як відомо, Михайло Ільницький написав заяву на командира роти Леоніда Гончарука, який нібито тієї ночі зламав йому мізинець. Прокуратура відкрила провадження за перевищення службових обов'язків, а суд на час розслідування відсторонив від роботи. Пізніше з'ясувалось, що брат Михайла Ільницького Микола очолює один із відділів прокуратури. За патрульного Леоніда Гончарука заступились відомі української блогери, називаючи справу помстою прокурорів. Таку ж думку висловив міністр МВС Арес Аваков, повідомивши, що говорив з цього приводу з генпрокурором Юрієм Луценком.

Нагадаємо, в ніч з 18 на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківська за порушення ПДР зупинили "Skoda Octavia". Водій не мав ні посвідчення водія, ні "страхівки", вів себе доволі агресивно та намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького.

Пізніше Михайло Ільницький заявив, що командир роти наніс йому кілька синців на ногах та зламав мізинець, коли садив до поліцейського авто. До слова, міський суд визнав Ільницького винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції", оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Та екс-міліціонер оскаржує постанову першої інстанції в апеляційному суді та перекладає вину на свою невістку. Мовляв, за кермом була вона. Цікаво, що покази свідків у суді розходяться з відео. До прикладу, один із свідків спершу ствержував, що був з ними в авто, потім - що йшов з магазину і побачив інцидент.

Михайло Ільницький - колишній міліціонер, у 2014 претендував на посаду начальника управління МВС, очолює громадську організацію "Громада і закон", у 2012 році балотувався до Верховної Ради .

До теми: Те, що ви робите – найгірший варіант поліцейської держави: як франківські патрульні зупинили нетверезого екс-депутата

Помста прокурорів? Нардеп розповів важливу деталь у справі проти патрульного