Під час виїзної сесії депутати знову піднімуть питання екологічних проблем Калуша


На черговій сесії обласної ради, яка відбудеться уже цієї п’ятниці, депутати розглянуть звернення до центральної влади, щодо недопущення екологічної катастрофи на території Калущини.

У зверненні депутати визначили ряд термінових проблем, які необхідно вирішити, щоб не допустити катастрофи. Йдеться про затоплення Домбровського кар’єру, проблеми з хвостосховищами та акумулюючими ємностями, не рекультивовані солевідвали, просідання землі, складування відходів у зовнішній частині Домбровського кар’єру та вплив відходів гексахлорбензолу.

«Питання Калуша тягнеться вже давно. Проблеми виникли після закриття підприємств. Поступлення дощової води в кар’єр приводить до підмивання дамби. Це небезпечно, адже якщо вода з кар’єру потрапить у Сівку, а з неї у Лімницю та Дністер, то це буде екологічна катастрофа», - запевнив заступник начальника управління екології Андрій Пліхтяк.

Тоді присутні на президії депутати поцікавились чому це питання не розглядають у вищих органах влади, адже це питання державної ваги. У свою чергу голова обласної ради пояснив, що свого часу у ВР була створена комісія по питаннях Калуша, яка не дала результатів.

«Я запропонував провести сесію в Калуші, адже більшість депутатів не бачили проблему власними очима. Окрім того ми хочемо знову акцентувати цю проблему перед державними органами влади. Аби знати, що робити з просіданням землі на території сіл Кропивник і Сівка, треба зробити генеральний план. Ми можемо виділити на це кошти. Також можемо допомогти фінансово на проведення комплексних досліджень. Проте стововно питань, які відносяться до повноважень центральних органів влади, то ми можемо до них тільки апелювати», - пояснив Олександр Сич.