Повінь 2008 на Прикарпатті. У прокуратурі розповіли, куди ділись мільйони гривень


У п'ятому випуску програми «Прокуратура про резонанс в деталях» розповіли, куди поділись кошти, які були виділені державою на ліквідацію повені у 2008 році.

Підтоплені будинки й вщент зруйновані дороги і мости. Евакуйовано та відселено тисячі постраждалих прикарпатців. Такі наслідки повені 2008 року, що вирувала на Івано-Франківщині. Та ці жахливі речі не завадили чиновникам нажитися на горі багатьох людей, йдеться в сюжеті Прокуратури Івано-Франківської області.

П’ятеро підприємливих прикарпатців придумали хитру схему. Створили кілька фірм, одні, нібито, виконували певні роботи з будівництва чи ремонту доріг, а інші – їх контролювали, перевіряючи при цьому їх роботу. І, звичайно, кожен отримував за це значні дивіденди.

“Після літньої повені 2008 року правоохоронними органами було виявлено ряд фактів вчинення розкрадання бюджетних коштів, які були виділені з державного бюджету, на ліквідацію наслідків стихії. За результатами досудового розслідування було встановлено причетність ряду посадових осіб в тому числі й правоохоронного органу одного з начальників відділів органів податкової міліції в Івано-Франківській області, який, зловживаючи своїм службовим становищем, створив і очолив організовану групу до якої залучив на той час колишнього працівника системи органів МВС та іншу фізичну особу",- розповідає Любомир Чемеринський, прокурор відділу прокуратури області.

Липнева повінь 2008 року зруйнувала і без того далеко неідеальні дороги на Прикарпатті. На ліквідацію наслідків лиха Кабмін виділив кошти з державного бюджету.

У зловмисників одразу виник план – підзаробити на невиконаних роботах. Тоді голова однієї з РДА уклав з фіктивною фірмою ряд договорів на виконання будівельних робіт по відновленню присілкових доріг на понад 12 мільйонів гривень. А нагляд за виконанням робіт делегувати іншій теж фіктивній фірмі. Крім того, підрядні організації, які займалися проведенням будівельних робіт безоплатно вибирали з русел річок піщано-гравійну суміш.

Детальніше у відео:

Нагадаємо, у першому випуску "Прокуратура про резонанс в деталях" розповідалось про викрадення 16-річної школярки у селі Виноград на Івано-Франківщині. Другий розповідав про низку цинічних злочинів, які були вчиненні злочинним угрупуванням. Третя програма розповідала про стоматолога-різника, який розчленував своїх жертв. Четвертий випуск був про пограбування на Богородчанщині, де втягнули в небезпечну авантюру навіть неповнолітнього.