Шість і не менше: Франківські перевізники вимагають підвищити ціну проїзду


У п’ятницю, 15 березня в Івано-Франківську відбулись громадські обговорення щодо підняття ціни проїзду у громадському транспорті.

Як розповів в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Андрій Гіглюк, в проекті рішення пропонується погодити для перевізників тариф 6 гривень. Пенсіонери, школярі та учасники АТО будуть їздити, як і раніше, безкоштовно, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Нові тарифи запрацюють з 1 квітня після внесення змін у договори перевезення.

"До нас надійшов лист від громадської спілки перевізників, які просили підняти тарифи. Вони пояснили це значним підвищенням цін на паливомастильні матеріали, запасні частини, автомобільні шини, витрат на заробітну плату, та інших витрат, пов’язаних з експлуатацією пасажирського автотранспорту", - каже Гіглюк.

Голова спілки перевізників Олег Стахів пояснив, що платних пасажирів зменшилась на 30%. Відтак приходиться возити здебільшого пенсіонерів.

"У нас зараз трохи знизились ціни на паливо, втім з нового року зросла мінімальна зарплатня. Зараз ще комунальні автобуси забрали у нас 60% доходу", - нарікають перевізники.

Варто зауважити, що розрахунок нових тарифів проводила аудиторська фірма "Аудит-Сервіс". За словами її очільника Руслана Янчука, вони проводили перевірку на маршрутах, що належать "Корида-Транс".

"Ми розробляли цей тарифи ще у жовтні коли паливомастильні матеріали були дорожчими. Всім зарплата була нижчою, тож даний розрахунок більш-менш реальний. Найбільше витрат у перевізників іде на пальне та амортизацію. Рентабельність проїзду на кожному маршруті відрізняється. Залежно від різних чинників наприклад на 22 маршруті виходить - 6.09 грн., а на 41 - 8.94 грн. Середній тариф виходить - 7.60 грн, але за умови, якщо всі пасажири будуть платні. Якщо ж порахувати пільговиків, то виходить 11.40 грн. Проте якісних покращень найближчим часом очікувати не варто",- запевнив директор компанії.

Опісля перейшли до обговорення між перевізниками і громадськістю. Дискусія вийшла дуже гаряча, проте кожна сторона все ж залишилась зі своїм баченням ситуації. Тепер рішення за виконкомом.

Як відомо, востаннє проїзд у Франківську піднімали 1 квітня минулого року.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!