Соціальний портрет франківця: Чим займається у вільний час та які якості має


Сьогодні, 5 грудня в Івано-Франківську презентували результати дослідження "Соціальний портрет франківця".

Соціологічне дослідження провели студентки 4 курсу філософського факультету ПНУ, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Доцент кафедри філософії, соціології та регілієзнавства філософського факультету ПНУ Ірина Кучера зазначає, що дослідження відбувалось в рамках виробничої практики.

"Протягом вересня - жовтня ми провели вуличне опитування, опрацювали анкети 422-ох респондентів. На одну людину йшло приблизно 15-20 хвилин. Питали у франківців про їхні уподобання, як люблять проводити свій вільний час, що думають про політику та саме місто. Опитували людей старших 18 років",- розповідає студентка 4 курсу філософського факультету ПНУ Марія Соломон.

Зокрема, у містян цікавились про основний рід занять. Найбільше, 14,4% - безробітні, трохи менше людей є фахівцями гуманітарного профілю - 13% та технічного - 12,8%.  Що цікаво, 44,3% - мають постійну роботу, тимчасову -15,6 %, а не працюють і не шукають заробіток - 21,3%.

Вільний час франківці люблять проводити пасивно (сон,телебачення, соціальні мережі). Однак є й такі, які відвідують рідних чи друзів, читають книги, займаються саморозвитком;  гуляють містом, парком, або ж їдуть за місто.

Місцевим жителям також запропонували поставити оцінку від 1 до 5 на що йдуть їхні кошти. Відтак, більшість грошей вони витрачають на комунальні послуги та продукти харчування. Менше - одяг ,відпочинок, громадський транспорт та ліки.

"Із числа опитаних франківців можна побачити, що кожен день харчуються у закладах харчування - 5.5% - з яких найбільше13% - це віком 40-50 років, та найменше - 1.3% - віком 51-61 років; кілька разів на тиждень - 14.2%, кілька разів на місяць - 33.9% - набільйше 37.7% - віком 29-39 років, харчуються тільки вдома - 46.2% - найбільше 71.3% - віком 62+ років",- зазначає Марія Соломон.

Серед іншого, людей просили дати оцінку свого здоров'я. 73,4% підписали декларацію з лікарем. 44.8% - вважають свій стан добрим, 2,6% - дуже поганим. Зокрема, саме здоров'я франківці вважають найбільшою цінністю у житті. Також у анкетуванні вказували й матеріальне становище, мир та спокій на землі. Найменше обирали здобуття вищої освіти.

Крім того, містян просили вказати притаманні йому якості. Люди виділяють наступні: 6.5%- відповідальний, 6.4% - бережливе ставлення до грошей, 6.1% - рішучість та наполегливість, 4.9% - законослухняність, 4.7% безкорисливість.

Франківців також питали із чим асоціюється Івано-Франківськ та отримали різноманітні відповіді. Для когось - це культурне та розвинене місто із домашнім затишком, комфортом та спокоєм. Для інших - місто для навчання, місто молодості, місто мрій та натхнення, можливостей для розвитку;приємне зелене місто із великою кількістю парків, скверів; гармонійне, компактне сучасне європейське місто із привабливою архітектурою, привабливе для переїзду.

"Ще це релігійне місто, де люди з українською національною доброзичливістю, великодушні; місто мистецьких подій, фестивалів, вуличних музикантів.Проте у місті, на думку жителів, є проблеми із громадським транспортом (переповненість та застарілість), масовою стихійною торгівлею, якістю надання медичних послуг, інфраструктурою (стан доріг, затори). Кожен бачить місто по-різному для себе",- розповідає Марія.

Зокрема, за даними опитування вдалось визначити, що мають робити органи державної влади, щоб підвищити лояльність громадян. 22,1% людей вважають, що чиновники мають діяти відкрито і прозоро,17,6% зазначають, що потрібно протидіяти корупції, 12,7% кажуть, що треба покращити медичне обслуговування. Серед іншого: покращити громадський транспорт, підвищити рівень безпеки у місті, займатися благоустроєм та озелененням, організовувати культурні заходи, займатися проблемами безпритульних та займатися розвитком неформальної освіти.

Автор: Зоряна Сеньків