Стало відомо, чому суд скасував рішення про заборону пересувних цирків з тваринами


5 грудня Івано-Франківський окружний адміністративний суд скасував рішення міськради про заборону пересувних цирків з тваринами в місті.

ПП "Продюсерський центр "Гастролі в Україні" звернулося в суд з адміністративним позовом до Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області про визнання протиправним та нечинним пункту 14.7 рішення Івано-Франківської міської ради від 02.05.2018, пише Бліц-Інфо.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем протиправно, поза межами наданих Законом України повноважень, в порушення вимог законодавства, яке регулює питання використання у цирковій діяльності тварин, безпідставно заборонено на території міста надання послуг пересувних цирків з тваринами.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала. Вона пояснила, що ПП "Продюсерський центр "Гастролі в Україні" здійснює господарську діяльність з 2004 року, основний предмет діяльності полягає в організації театральної та концертної діяльності. Велика частина послуг, що надаються, безпосередньо пов'язані із забезпеченням проведення виступів пересувних та мобільних цирків по всій території України. Зазначила, що положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні не передбачають права органу місцевого самоврядування забороняти чи обмежувати суб'єктам господарювання здійснювати законну господарську діяльність, якщо право на її здійснення встановлено чинним законодавством.

«Відповідачем протиправно, за відсутності повноважень для встановлення заборон чи обмежень на використання тварин у цирках, на підставі висновків про незадоволення мешканців міста умовами утримання диких тварин під час діяльності пересувних цирків, прийнято оскаржуваний пункт Правил благоустрою міста Івано-Франківська», - пояснила у суді представниця.

Водночас представник відповідача в судовому засіданні зазначила, що позовні вимоги є безпідставними та такими, що не підлягають до задоволення. З посиланням на виключну компетенцію, викладену пунктом 44 статті 26 Закону України Про місцеве самоврядування пояснила, що відповідач, в межах оскаржуваного позивачем пункту Правил благоустрою міста Івано-Франківська, діяв у межах та у спосіб передбачений вказаним законом.

Представниця зазначила, що відповідачем з метою захисту інтересів мешканців та уникнення будь-яких негативних наслідків, заборонено надання послуг пересувних цирків з тваринами на території міста Івано-Франківська. Частиною 3 статті 25 Закону України Про захист тварин від жорстокого поводження забороняється використання тварин у кориді, створення та діяльність пересувних звіринців, пересувних зоопарків та пересувних виставок диких тварин, а також діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Вважає, що діяльність пересувних цирків з тваринами несе безпосередню небезпеку для населення, адже дресирування пригнічує тварин, роблячи їх більш агресивними та непередбачуваними. Інфрастуктура міста не може забезпечити належних умов перебування диких тварин в місті у відповідності до їх біологічних, видових та індивідуальних особливостей і потреб, санітарних норм, з можливістю вільного вигулу. Просила у задоволенні позову відмовити.

Однак, дослідивши всі матеріали справи, суд вирішив визнати протиправним та нечинним пункт 14.7 Правил благоустрою міста Івано-Франківська.