У Франківську вперше поставлять виставу французького режисера "Калігула"


Цими вихідними 18 і 19 травня на сцені Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка відбудеться прем'єра трагіфарсу «Калігула» за мотивами однойменної п'єси Альбера Камю.

У п'єсі йдеться про часи правління імператора Калігули, що увійшли в історію безпрецедентною жорстокістю та підступністю, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Я завжди говорю, що прем'єри у нашому театрі є особливими. Цього разу все те ж саме, бо вперше на нашій сцені буде вистава, яку поставив французький режисер Жуль Одрі", - зауважив керівник театру Ростислав Держипільський.

За його словами, на прем'єру вистави до Франківська завітає директорка театру з Парижа Флоранс Гінар.

Режисер Жуль Одрі розповідає, що у роботі розглядається феномен давньоримського цезаря Калігули. Більшість акторів, які гратимуть у виставі на сцену вийдуть вперше.

"Спочатку я вагався, прочитав всі тексти та щоденники на цю тему. І лише в Івано-Франківську театрі я зайшов акторів, які зможуть все це втілити", - зізнається режисер.

Жуль Одрі розповів, що поставити "Калігулу" було побажання його дідуся.

"Як на мене, наше завдання не переправити історію, а поставити важливе питання: як сила перетворюється у насилля. Це спроба глянути на Калігулу не як на історичного персонажа, а спроба запитати його психологію та філософію. Мені цікаво досліджувати механізм влади створюючи про це виставу, вивчати механізми вбивства і насилля у тих, хто вбиває, і в тих, хто стає жертвою. Задля цього ми стартували текст до реалій в Україні", - зазначає режисер.

Надалі Жуль Одрі планує поставити на сцені франківського драмтеатру комедію, міксувавши твори двох авторів - українського та французького.