Як гуляти з новонародженим взимку. Поради від франківського перинатального центру


Перший вихід з дитиною завжди дуже хвилюючий. Особливо якщо вона народилася взимку. Хороша новина в тому, що такі дітки виростають загартованими і хворіють часто менше за тих, хто народився влітку.

На сторінці КНП "Івано-Франківського міського клінічного перинатального центру" опублікували поради, як гуляти з маленьким дітьми взимку.

Прогулянка - найоптимальніший варіант. Дихати морозним повітрям для крихітки абсолютно безпечно за умови, що він не мерзне.  На свіжому повітрі дітки дуже швидко закривають очі і прекрасно висипаються.

Перед виходом на зимову прогулянку перерахуємо всі дії:

  • Для початку перевірте візочок, якщо збираєтеся укладати малюка в нього. Краще завезти його в квартиру, постелити ковдрочку на дно люльки, розправити все так, щоб без проблем укласти сонне немовля (якщо воно засне під час годування).
  • Спочатку одягніться самі, залишивши на потім тільки взуття і верхній одяг. Підготуйте все, щоб можна було вийти на вулицю швидко. Якщо хочете, заваріть на прогулянку чай у термочашку. Дуже допомагає зігрітися!
  • Підготуйте весь одяг для крихітки. Почніть зі зміни підгузника (але якщо в процесі годуваннямалюк покакає, доведеться змінити ще раз). Одягніть нижній шар одягу: чоловічок або боді зі штанцями.
  • Тепер погодуйте крихітку грудьми або сумішшю. Якщо він засне під час їжі, акуратно укладіть його в конверт і помістіть у коляску. Можна натрохи відкрити віконце, щоб не було спекотно. Одягайтеся самі і - вперед! Ну а якщо дитина так і не заснула, або прокинулася, коли ви її перекладали, просто постарайся скоріше вийти на вулицю. Там маленький швидко заспокоїться.

Як носити у слінгу взимку?

Носити слінг поверх зимового одягу незручно, та й закутаний малюк буде відчувати себе некомфортно. Тому для холодного сезону придумані різні хитрощі.

Є варіант придбати спеціальну слінгокуртку (деякі моделі можна перетворити потім у звичайний пуховик) або купити слінговставку, яка легко кріпиться до будь-якої куртки на блискавці. Слінговставка обійдеться дешевше. Вибір за вами! В такому одязі і мамі, і малюкові буде затишно і тепло, адже ви будете додатково зігрівати один одного. До речі, для поїздки у транспорті або прогулянки пересіченою місцевістю кращого варіанту, ніж слінг, годі й шукати.

Куди підемо?

Спочатку гуляйте недалеко від будинку. Ви повинні придивитися до малюка, зрозуміти, як довго він може спати, чи нормально ви його одягли. До речі, часто матусі дуже кутають дітей. У результаті малюк спить неспокійно, потіє і у нього навіть може з'явитися висип (найчастіше в районі підгузка).

Запам'ятай: орієнтир - не носик, який на морозі майже завжди буде прохолодним, а шийка і спинка. Ну і поведінка немовляти. Якщо йому буде холодно або спекотно, воно не буде спати спокійно. Отже, гуляйте недалеко від будинку і дивіться, як веде себе малюк. Якщо виявиться, що на вулиці він спокійно спить по 3 години, ви зможете будувати свій маршрут інакше. Але зроби так, щоб він пролягав через парк, лісосмугу або хоча б подалі від доріг. Адже вам з малюком потрібно дихати свіжим повітрям. На випадок сильного снігопаду нехай у дитячому візочку завжди лежить чохол