Як соцпрацівники у Франківську допомагають повіям зберегти здоров'я


За офіційною статистикою наприкінці минулого року на обліку знаходилось 1 147 ВІЛ-інфікованих прикарпатців, 450 у статусі СНІДу, а також 24 дитини зі статусом ВІЛ. З кожним роком ця цифра росте.

Аби допомогти найбільш незахищеним групи населення на Прикарпатті роздають контрацептиви та проводять анонімне тестування на ВІЛ.

Благодійний фонд «Реабілітаційний центр наркозалежних Захід Шанс» працює в Івано-Франківську вже десять років. У ньому займаються профілактикою ВІЛ/СНІДу та туберкульозу з ризикованими групами – секс-працівниками, людьми, які вживають наркотики, чоловіками, які ведуть одностатевий спосіб життя. По профілактиці туберкульозу працюють із безхатьками та колишніми ув’язненими.

Соціальний працівник Юлія Князюк має напрацьовану базу клієнтів та маршрути, за якими їх шукає. Вона розповідає, що дівчат на консультації та тестування також приводять волонтери.

«Секс-працівників шукаю по-різному. Є такі, що самі приходять, також ходжу вулицями, адже знаю де вони можуть бути. Шукаю дівчат в інтернеті, поширюючи оголошення, залишаю візитки у саунах та готелях», - зазначає дівчина.

З секс-працівниками працюють анонімно.

«У нас є мобільна амбулаторія – автобус, я повідомляю дівчатам графік і вони у вказаний час приходять. Ми знаємо, де вони є, а вони знають, де ми працюємо», - додає Юля.

Крім Франківська мобільна амбулаторія також їздить та працює у Коломиї, Калуші, Долині та Надвірній. Якщо у обласному центрі є напрацьовані маршрути, то дівчат у районах доводилось шукати в інтернеті, розкидаючи оголошення у різних групах з надання секс-послуг.

За словами Юлії Князюк, в Івано-Франківську крім дівчат секс-послуги надають і декілька чоловіків.

У центрі працюють тільки з повнолітніми людьми. Тим, хто приходить роздають презервативи, гель-змазки, заохочують зробити тестування на ВІЛ, перевіряють на сифіліс. Також проводять індивідуальні консультації, інформаційні заняття, роздають інформаційні матеріали.

«Наша робота – вмотивувати до асистованого тестування, пояснити для чого це потрібно і в разі позитивного результату відправити в центр СНІДу або обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру. Потрібно, аби людина знала свій ВІЛ-статус», - акцентує соцпрацівниця.

Минулого року Юлія разом з дівчатами з Франківська взяла участь у марші секс-працівників під Кабміном. Вона зауважує, що цього року, якщо буде марш дівчата знову планують поїхати боротись за свої права. Соцпрацівниця вважає, що секс-роботу потрібно декриміналізувати, щоб не було жодної відповідальності.

До теми: Франківська повія розповіла, скільки коштують її послуги та хто серед клієнтів