Андрій Садовий вчив івано-франківських бізнесменів господарювати


Мер Львова завітав до нашого міста, аби зустрітися з місцевими підприємцями.

Садовий порадив вчитися у євреїв і вкладати гроші в дітей, а Івано-Франківськ порівняв із погано поскладеним наплічником, передає кореспондент «Бліц-Інфо».

 «У вас є багато розумних професіоналів і цінних ресурсів, необхідно лише все те поскладати докупи, – каже голова міста Лева. – Вашу ситуацію можна порівняти з наплічником. Якщо ви речі туди покладете аби як, то й нести буде важко. Якщо ж ту саму кількість речей поскладати акуратно і правильно, ви й не відчуєте на собі ноші, і йтиметься значно легше. Наприклад, у Львові ми виділили основні галузі: ІТ і туризм. І активно взялися за них. Уже зараз у місті немає вільних офісних приміщень. А минулого року Львів відвідало 1400 тис. туристів. Нещодавно зареєстрували індустріальний парк, де велику площу зайняв Західний інвестор, а це принесе нову культуру ведення бізнесу. У вас що немає таких галузей, аби розвивати?».

Зокрема Садовий розповів про досвід реставрації замків, що зрештою принесло області швидкі заробітки. Наразі у Львівському регіоні розташовані 95% пам’яток ЮНЕСКО в Україні. Андрій Іванович наголосив, що на реставрацію не дали ні копійки з державної  скарбниці, основні джерела – міський бюджет, фінансування урядів Польщі, Німеччини та Норвегії.  

Прикарпаттю Садовий порадив, перш за все, налагодити інфраструктуру, покращити дороги до туристичних містечок.  

«У вас є чудові осередки відпочинку, наприклад Яремче, – каже львівський голова. – Але з такими жахливими дорогами, я краще поїду відпочивати в Закарпаття. Тому інфраструктура – є вашою основною проблемою, яка має бути вирішена. Інвестиції насправді досить легко залучити. Приміром, за допомогою грантів можна отримати чималі кошти, які не потрібно повертати. Влада повинна подбати перша за все про інфраструктуру, а не допомагати бізнесу. Підприємцям треба просто не заважати».

Також Садовий розповів про досвід розподілу посад. Коли у 2010 році на виборах більшість львів’ян обрали «Свободу», Андрій Іванович не дав представникам цієї партії жодної посади, навіть начальника ЖЕКу. Відтак Садовий добряче посварився зі «Свободою» і між ними вже було близько 50 судових слухань.

«А в Івано-Франківську зовсім інший стан справ, – каже львівський мер. – Всі домовилися одне з одним, поділилися і маленька група обраних людей грабує все місто. Тому лише громада має обирати своїх керівників, а не хтось із гори».  

Наприкінці Андрій Садовий поділився своїм золотим правилом набору кадрів: «Я надаю перевагу молодим і недосвідченим людям. Як результат більшість керівників у львівській міськраді – молоді особи віком до 25 років. Вони енергійні та не пов’язані з корупційними схемами,  вони не знають, що є речі, які неможливо зробити, вони просто їх роблять, і зрештою все вдається. Так, спершу цим молодим спеціалістам бракує досвіду, але вони швидко вчаться. Як казав один із президентів Чехії, краще кілька місяців непрофесіоналізму, ніж усе життя – деструкція».