Без віз до ЄС: чи можлива місія


Ще кілька років тому безвізовий режим з ЄС навіть проєвропейські експерти вважали неможливим для України. Сьогодні Київ виходить на фінальну стадію візового діалогу з Брюсселем.

У понеділок, 23 червня, Рада ЄС ухвалила рішення про перехід до другої фази лібералізації візового режиму з Україною.

Друга фаза є фінальною у так званому візовому діалозі, що його Київ веде з Брюсселем уже шість років.

Експерти стверджують: Україна справді має всі шанси отримати безвізовий режим вже найближчим часом.

ВВС Україна з’ясовувала, коли власники документів з тризубом на обкладинці зможуть безперешкодно перетинати західні кордони України. Які проблеми є в офіційного Києва на шляху до повного скасування віз до ЄС?

Ющенко-Янукович-Порошенко

Вперше про можливість безвізового режиму з Європою в Україні серйозно заговорили у 2005 році. Тоді новообраний президент Віктор Ющенко своїм указом скасував візи для громадян країн ЄС. До того за право одноразової поїздки до України іноземець мав заплатити 50 доларів.

Уже тоді в Києві говорили, що очікують від європейців аналогічного кроку, а коли його не побачили – то відчули розчарування.

"У нас тоді був період певного євроромантизму, - згадує колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. – З емоційної точки зору, можливо, була якась образа. З практичної, прагматичної точки зору – потрібно просто відповідати певним критеріям, і тоді ніяких образ не буде".

Список критеріїв, які Україна має виконати для того, щоб отримати безвізовий режим з ЄС, почали обговорювати у 2008 році у рамках так званого "візового діалогу".

У 2010 році скасування віз до Європи назвав одним з пріоритетів своєї діяльності новий голова держави Віктор Янукович. У травні першого року свого президентства він заявив, що підписати відповідну угоду Україна та ЄС могли б уже до кінця року.

Насправді до кінця 2010 року Україна отримала від Європи лише план дій: перелік заходів, які Київ повинен реалізувати, аби ЄС скасував візи.

Про те, що цей шлях не є неподоланним, говорить приклад Молдови. Почавши візовий діалог з Європою і отримавши від неї план дій пізніше, ніж Україна, Кишинів отримав безвізовий режим з 28 квітня цього року.

Сьогодні Київ є близьким, аби повторити успіх південного сусіда, кажуть експерти. Рішення щодо переходу до другої фази візового діалогу означає, що Україна ухвалила всі необхідні для скасування віз акти, і зараз їй необхідно реалізувати їх на практиці.

Історія з дискримінацією

"Наприклад, якщо у нас ухвалили закон про біометричні паспорти, то треба їх випустити, і щоб вони були в кишенях в українських громадян. Є закон про недискримінацію – значить, треба, щоб ця недискримінація мала місце", – пояснює Володимир Огризко.

Зараз найбільший тягар у виконанні уже прийнятих законів лягає на уряд, констатують експерти. Не має стояти осторонь і громадянське суспільство: саме воно найбільше зацікавлене у тому, щоб візи до Європи скасували.

Перший заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий каже, що Україна повинна скористатися тим, що на урядовому рівні ЄС зараз надзвичайно симпатизує Україні, тому цілком може заплющити очі на окремі недоліки.

Наприклад, каже експерт, ще донедавна ЄС вимагав, аби парламент ухвалив закон, який забороняв би дискримінацію працівників роботодавцем за ознакою їхньої сексуальної орієнтації. У Верховній Раді більшості за цей проект було.

Тоді Мін’юст та МЗС звернулися з запитом до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, а суд видавт спеціальний лист, в якому констатував: чинні Конституція і Трудовий кодекс забороняють дискримінацію за всіма можливими ознаками, в тому числі на підставі сексуальної орієнтації. Тобто, констатувала українська влада, спеціальний закон про це можна і не ухвалювати.

Для ЄС цього виявилося достатньо, підкреслює пан Солодкий, виключно через політичні симпатії до України.

Чи робитиме Брюссель так само у інших сферах безвізового діалогу? Побачимо вже найближчим часом. "Але ми не повинні сидіти, склавши руки і чекаючи, поки прихильність з боку ЄС спрацює нам на користь. Ми повинні працювати", - переконує експерт.

Проблеми на Сході

Скільки часу може зайняти друга фаза візового діалогу, виконання якої призведе до скасування віз з ЄС?

"А скільки часу може тривати війна?" - відповідає питанням на питання Володимир Огризко.

Українські дипломати та експерти і навіть посол ЄС в Україні Ян Томбінський кажуть, що за звичайних обставин друга фаза зайняла, як і раніше у Молдові, не більше кількох місяців: рішення про перехід на біометричні паспорти ухвалено, табори для нелегальних мігрантів вже функціонують, парламент ухвалив всі законодавчі акти, які від нього вимагалися.

Суттєві корективи вносять бойові дії на сході країни.

"Якщо на територію України безперешкодно прибувають бойовики з важким озброєнням, це означає, що у нас є суттєві проблеми з контролем на кордоні. Це великий мінус, тому нам потрібно якомога швидше посилити кордон, щоб жодних "дірок" там не було", - каже Сергій Солодкий.

Чи означає це, що поки Україна остаточно не вирішить протиріччя на сході України, безвізового режиму з ЄС їй не бачити? Експерти кажуть, що це – надміру категоричне твердження і наводять як приклад ту саму Молдову.

Її громадянам надали безвізовий режим, незважаючи на всі проблеми з Придністров’ям. Однак охорона кордону там - на дещо іншому рівні, ніж на сході України.

У будь-якому разі, кажуть співрозмовники ВВС Україна, вирішувати проблему з українсько-російським кордоном Києву потрібно.

З 2015 року?

Ян Томбінський та колишній очільник українського МЗС Андрій Дещиця заявили, що Україна може отримати безвізовий режим уже до кінця цього року.

Сергій Солодкий називає такі оцінки оптимістичними: однією з обов’язкових умов скасування віз є запровадження біометричних паспортів та доступність їх отримання громадянами України. З іншого боку, перший біометричний паспорт в Україні, згідно з уже ухваленою постановою уряду, видадуть лише у січні 2015 року.

"А якщо у нас немає біометричних паспортів, то як у нас може бути безвізовий режим з 1 січня?" - риторично запитує експерт.

Однак, зазначає він, якщо ЄС у силу політичної прихильності до українського уряду піде Києву назустріч і скасує візи у перший день наступного року, це сюрпризом теж не стане.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорськийпід час свого останнього візиту до Києва заявив, що запровадження безвізового режиму відбудеться у середині наступного року.

Нові паспорти

Експерти кажуть: скасування віз до ЄС насправді відчують лише власники біометричних паспортів, що їх почнуть видавати в Україні лише наступного року.

Той, у кого в кишені лежатиме документ старого зразка, повинен або отримати новий паспорт і їздити до Європи без зайвих формальностей, або ж, як і раніше, отримати візу – можливо, за чинними нині правилами.

Відповідно, обізнані користувачі соцмереж уже зараз пишуть про багатомісячні черги, які вишикуються у паспортних столах за новими документами, щойно їх почнуть видавати.

"Якщо в українців виникнуть проблеми з отриманням біометричних паспортів, це означатиме, що влада не справляється з виконанням своїх зобов’язань по другій фазі візового діалогу, - каже Сергій Солодкий. – Уявіть собі, який виникне скандал, якщо влада фактично зірве безвізовий режим. Я би на місці українського уряду уже зараз перестраховувався б і зробив усе можливо, щоб усі охочі могли отримали біометричні паспорти".

Володимир Огризко закликає не панікувати завчасно. "В Україні достатньо потужностей. Поліграфкомбінат "Україна" спокійно з цим упорається. Черг за новими паспортами не буде", - каже він.

                                                                                             BBC Україна