Будівництво на Прикарпатті нового моста через річку Бистрицю Солотвинську в Драгомирчанах обійдеться державі в 123 мільйони гривень


Новий міст через річку Бистрицю Солотвинську в Драгомирчанах обійдеться державі у 123 мільйони гривень. Наразі він готовий лише наполовину через недофінансування.

Про це повідомив кореспонденту Бліц-Інфо Віктор Хариняк фахівець зв’язків з громадськістю та ЗМІ служби автомобільних доріг у Івано-Франківській області.

Нагадаємо, міст через річку Бистриця Солотвинська біля села Драгомирчани побудували у 1968 році. Його довжина була 136 м. Він знаходився на автомобільній дорозі державного значення Стрий — Чернівці — Мамалига (км 103+555). Його зруйнувало під час повені 23-27 липня 2008 року. Об’їзний міст із металоконструкцій тут побудували 22 серпня 2008 року

Того ж року взялись за проектно-кошторисну документацію по будуванні нового моста. За його будівництво взялась Чернівецька компанія «Трансмост».

«Наразі є проектна документація на будівництво нового мосту довжиною 152 м. Вартість об’єкту — 123 мільйони 133 тисячі гривень., в тому числі вартість об’їзного мосту — 6,2 млн. грн. На 1 січня 2013 року, обсяги виконаних будівельних робіт складають 64,6 млн. грн., або 50 % від проектної вартості. Тут влаштували об’їзну дорогу, збудували берегові та проміжні опори та майже наполовину прогонову будову. Зараз ми займаємось питанням залучення додаткового фінансування», - цитує Віктор Хариняк.

На жаль, будівництво на більшості повеневих об’єктів своєчасно не завершені. І сьогодні відновити роботу важко через обмеженість ресурсів державного бюджету, зазначають фахівці.

Крім того, в цьому році кошти державного бюджету були спрямовані переважно на проведення ямкового ремонту. Клопоту додають і самі мешканці прилеглих районів, адже  викрадають встановлені елементи ще недобудованого моста.

«Були розкручені болти діафрагм в прогоні ¾ 423 штуки, 5 діафрагм вагою 1299 кг та консолі для бетонування 32 штуки вагою 2720 кг», - зазначає у розмові фахівець зв’язків з громадськістю та ЗМІ служби автомобільних доріг у Івано-Франківській області.

Міст може бути закінчений у випадку якщо профінансується повний об’єм суми на виконання робіт.

«Немає грошей – нема роботи. Ніхто не буде працювати собі у шкоду. Як тільки поступлять кошти будівельна компанія «Трансмост»  зможе здати новий міст в експлуатацію за півроку», - стверджує Віктор Хариняк.