Де в Івано-Франківську платять великі зарплати


Хто винен у боргах із виплати зарплат іванофранківцям і які сфери діяльності є найбільш оплачувані.

Протягом першого кварталу 2014 року в Івано-Франківьку середня заробітна плата (маються на увазі лише підприємства, де працюють не менше 10 осіб) становила 2663 грн. Це на 6,9% більше, ніж у минулому році.

Про це кореспондентові «Бліц-Інфо» повідомили в Головному управління статистики в Івано-Франківській області.

Найвищі темпи зростання оплати праці – у сфері наукової і технічної діяльностей, сільському, лісовому та рибному господарствах, на підприємствах із виробництва комп’ютерів, меблів, ремонту і монтажу машин.

За розміром зарплати у березні першість утримували добувна промисловість і розроблення кар’єрів (5120 грн), фінансова та страхова діяльності (4313 грн), а також транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльності (4132 грн).

Найнижчі зарплати зафіксовані у сферах операцій із нерухомістю (1417 грн), будівництва (2065 грн), адміністративного обслуговування (2023 грн); оптової та роздрібної торгівлі (2041 грн).

Загальна заборгованість із виплати зарплат в економіці області (включаючи підприємства-банкрути та економічно неактивні підприємства) на 1 квітня склала 14,6 млн грн, або 1,3% суми заборгованості по Україні.

Основними винуватцями заборгованості, яка впродовж березня збільшилась аж на  2,2 млн.грн (17,5%), є підприємства транспорту і складського господарства.

Загалом, заборгованість із виплати зарплат протягом першого кварталу 2014 року (без урахування найманих працівників малих підприємств і у фізичних осіб-підприємців), зросла майже вдвічі. 

В Україні найменші зарплати у Тернопільській області – там люди в середньому отримують 2359 грн.  Робочих місць немає – всього працевлаштовано 56%.

Саме цей регіон посідає першу позицію за рівнем безробіття у рейтингу соціального захисту громадян.

 

При цьому найлегше знайти роботу в Києві, Харківській та Дніпропетровській областях. А от у західних областях і на Полтавщині – навпаки. Тут найбільший рівень безробіття. В Одеській, Вінницькій, Черкаській, Дніпропетровській і Харківській областях – найбільше шансів влаштуватися на роботу через центри зайнятості.

 

У 2013 році, згідно реального індексу, найбільш високі зарплати отримували люди в Херсоні, Кіровограді, Миколаєві, Вінниці, Києві, Тернополі, Івано-Франківську та Чернівцях. Тоді як у Закарпатті, Запорізькій, Харківській, Чернігівській та Миколаївській областях був найвищий рівень заборгованості.